Joods Congreslid kritiek na schietpartij in Arizona

Amerikaans  Congreslid Gabrielle Giffords (40) uit Arizona werd tijdens een schietpartij door het hoofd geschoten op de parking voor een voedingszaak in Tucson, Arizona.

Volgens eerste berichten op de openbare Amerikaanse radio-omroep, NPR, werd het Joodse Congreslid om het leven gebracht samen met zes andere personen. Maar het ziekenhuis waar Griffords naar toe werd gebracht liet weten dat het congreslid zich op de chirurgische  afdeling  bevond en nog in leven was. In een volgende mededeling liet de woordvoerdster weten dat haar toestand kritiek zou zijn.

Achttien mensen werden geraakt toen de dolle schutter willekeurig mensen neerschoot. Volgens een politie agent werd de aanval uitgevoerd met een automatisch pistool. Volgens Fox News werd Giffords rechtstreeks door  het hoofd geschoten en kort daarna overgevlogen naar een ziekenhuis.

De New York Times citeerde dokter Steven Rayle, een voormalige urgentie-arts van het ziekenhuis, die ter plaatse was en de aanval zag gebeuren. Volgens hem stond Giffords achter een tafel aan een uitgang van de winkel toen de dader haar langs achteren benaderde en van kortbij door het hoofd schoot. Nog volgens Rayle lostte de dader wel 20 schoten.

De schutter werd volgens ooggetuigen tegen de grond gegooid en gearresteerd, hij werd geidentificeerd als de 22-jarige Jared Loughner.

Advertentie

Naast  andere leden van de Democratische Partij, waarschijnlijk medewerkers van Giffords, werden bij de aanval ook andere personen getroffen. Bij de aanslag zou eveneens John Roll, een federale rechter, zijn omgekomen. Artsen lieten enige tijd daarna  weten dat ook een negenjarig meisje was doodgeschoten.

Uw beste keuze is een Joodse vrouw

President Barack Obama noemde het incident “een verschrikkelijke tragedie” en bevestigde dat verschillende personen om het leven kwamen. Hij riep zijn landgenoten op om samen met hem en zijn vrouw te bidden voor de getroffen families. “We kennen nog niet alle antwoorden maar wat we weten is dat een dergelijke gevoelloze en afschuwelijke gewelddaad geen plaats kan krijgen in een vrije samenleving”, aldus nog Obama.

Giffords, 40, is lid van de democratische partij en gehuwd met de Amerikaans astronaut Mark Kelly. Ze werd lid van het Congres in 2007 en was vooral actief rond  thema’s als  immigratiehervorming, stamcelonderzoek, alternatieve energievoorzieningen en voerde actie voor een hoger minimuminkomen. Ze was de eerste Joodse vrouw die in Arizona verkozen werd.

Tijdens haar verkiezingscampagne benadrukte Gifford vaak haar Joodse identiteit. “Als je wil dat er iets veranderd kan je best aan een Joodse vrouw vragen om dat te doen”, luidde één van haar verkiezingsuitspraken. Ze had ook een sterke band met israël en is de kleindochter van Akiba Hornstein, de zoon van een Litouwse rabbijn die in 1940 in new York arriveerde en vandaar naar Tucson trok. Hij liet later zijn naam Giff veranderen in Giffords om antisemitisme te voorkomen.

Gabrielle Giffords bracht voor het eerst als senator een bezoek aan Israël in 2001 en zei achteraf dat ze zich erg sterk tot het jodendom aangetrokken voelde en dat het bezoek haar een beter begrip bijbracht van wie ze was en waar ze vandaan kwam. Na haar terugkeer formuleerde ze een wetsvoorstel dat hulp voorziet voor Holocaustoverlevers.

Giffords was vorige maand opnieuw in Israël en bezocht een synagoge, ze plande een nieuw bezoek voor de  zomer van dit jaar.

Tijdens een recent bezoek aan de Emanuel Synagoge in Arizona zei het Joodse parlementslid dat de Verenigde Staten Israël toegewijd moest blijven steunen omdat het de  enige democratie in het Midden-Oosten was. Vorige week schreef ze in een Joodse krant in Arizona dat er geen vrede kan komen in de regio zolang Palestijnse leiders en andere organisaties weigeren het bestaansrecht van Israël te accepteren.

Schietschijf

Advertentie

In maart vorig jaar, na de goedkeuring van de Gezondheidswet, werd er ingebroken in haar kantoor en in dat van twee collega-Democraten. Giffords wees toen met een beschuldigende vinger naar de Republikeinse gouverneur van Alaska, Sarah Palin.

Giffords stond ook op de ‘hit list’ van Sarah Palin. Zij publiceerde eerder dit jaar een lijst met de namen van 20 Democraten die voor de ziekteverzekeringswet hadden gestemd en die zij liever niet herkozen zag. Op een kaart van de VS werden de 20 aangeduid met schietschijven. Palin heeft ondertussen haar medeleven betuigd aan de slachtoffers.