Vijf leden van Israëlische familie in Itamar brutaal vermoord

De vierjarige Elad Fogel, een van de omgebrachte kinderen van het gezin

Udi Fogel, 37, en zijn vrouw Ruth, 36, en drie van hun zes kinderen de tienjarige Yoav, hun zoontje van vier Elad en hun baby Hadas (drie maanden) werden gedurende de sabbatnacht met messteken om het leven gebracht in Itamar, een nederzetting op de Westbank. De leden van het gezin werden in hun slaap overvallen door een terrorist die de gezinswoning inbrak op vrijdagnacht.

Het drama werd ontdekt door Tamar, de twaalfjarige dochter van de familie die om middernacht thuiskwam van een bijeenkomst van Bnai Akiva, een jeugdvereniging, toen ze vruchteloos bleef kloppen en roepen om de woning binnen te geraken. Zij riep de hulp in van haar buurman Cohen en beiden zagen door een raam dat haar broertje van zeven nog lag te slapen en konden hem wekken zodat hij de deur kon openen.

In een radio-interview zei Cohen “Tamar ging het huis binnen terwijl ik nog even buiten bleef wachten en toen ik haar hoorde gillen wist ik meteen dat er iets verschrikkelijks gebeurd was. Ik trok mijn wapen en vuurde twee schoten in de lucht en ging de woning binnen en vond de twee kinderen die nog in leven waren. Omdat ik bang was dat de terrorist nog in het huis kon zijn bracht ik de kinderen zo snel mogelijk naar buiten en verwittigde de politie”.

“Waarom de terrorist dit gezin uitkoos is niet duidelijk, de woning bevindt zich niet korter bij de omheining dan de andere huizen in de buurt”, aldus Cohen. Het jongste zoontje vertelde dat hij aan de wreedaardige slachtpartij kon ontsnappen omdat hij zich onder de lakens verstopte en de terroristen hem niet zagen. De overlevende kinderen zijn ondertussen verhuisd naar hun grootouders.

De Israëli’s reageren geschokt op de gruwelijke gebeurtenissen. Premier Netanyahu sprak zijn afschuw uit over de misdaad en nam geen genoegen met de verklaring van de Palestijnse Autoriteit die zeiden dat deze gebeurtenissen de Palestijnse zaak geen goed deed. Volgens de Israëlische premier is deze verklaring allesbehalve toereikend om een deelneming te betuigen en zeker voor een regering die moord en brand schreeuwt als er twee stenen op elkaar gelegd worden in de Westbank en die met TV-uitzendingen, in moskeeën en in boeken een jonge generatie met haat tegen Israël blijft opvoeden. Netanyahu liet ook weten dat de dader of daders geenszins ongetraft zouden blijven.

Advertentie

De moordpartij vond plaats kort na een anti-Israëlische uitzending op de Palestijnse TV en leden van Hamas deelden in Gaza snoep uit om de moord te vieren. De Amerikaans president Barack Obama veroordeelde de terreurdaad in sterke bewoordingen en betuigde zijn medeleven  aan het getroffen gezin en aan de Israëlische samenleving.   Obama riep de Palestijnse Autoriteit op om de terreurdaad zonder enige terughoudendheid te veroordelen.