Anti-Israël activisten misleidden universiteit over lezing. Ook politiek mengt zich met de zaak

De anti-Israël activisten die vanavond een lezing hadden gepland (lees hier) aan de VUB in Brussel hebben de universiteit misleid bij de aanvraag voor deze avond. Dat hebben verschillende bronnen bevestigd tegen Joods Actueel.

De avond, waarbij o.a. een haatprediker en een militante journalist het woorden zouden voeren, werd aangevraagd door een Brusselse studentenvereniging die niet gelieerd is aan de verschillende radicale elementen die de eigenlijke avond organiseren.

De universiteit gaat vanaf nu een geheel nieuwe screeningsprocedure opzetten, om dergelijke misleiding in de toekomst te voorkomen.

In plaats van de lezing  af te schaffen, vond de VUB het beter om de eenzijdige ‘haat-avond’ tegen Israël om te vormen tot een tegensprekelijk debat. Hans Knoop, journalist en Midden-Oostenexpert, zou de Israëlische positie komen toelichten.  De VUB heeft ook in het verleden meermaals verklaard niet akkoord te gaan met een academische boycot van Israël en is volgens onze bronnen zelfs een van de weinige universiteiten in Europa waar Israëlische en Palestijnse profs elkaar geregeld ontmoeten.

Advertentie

POLITIEK

De zaak krijgt ondertussen ook een politiek staartje. Jan Van Esbroeck (N-VA) had een mondelinge vraag voorbereid voor minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom. “Zoals u weet sta ik volledig achter de vrije meningsuiting”, zei de N-VA’er, “maar wat betreft de oproep tot haat en geweld heb ik toch mijn bedenkingen”. De politicus vroeg de minister om er voor te waken dat er voldoende controle zou zijn tijdens de lezing.

Tanguy Veys (Vlaams Belang), die als eerste de kat de bel aanbond, ging nog een stapje verder en wilde weten of de minister maatregelen had genomen om de lezing te verbieden, en indien dat niet het geval was, waarom niet.