Historisch laagtepunt, voormalig president van Israël krijgt 7 jaar cel voor verkrachting

Katsav verlaat het gerechtshof na de uitspraak

Nadat een rechbank in Tel Aviv enkele weken geleden voormalig president Moshe Katsav schuldig bevonden had aan verkrachting, werd vandaag de strafmaat bekendgemaakt. Katsav werd veroordeeld tot 7 jaar cel en een boete van 100,000 shekel (zo’n 20,000 euro).

Premier Netanyahu noemde het “een treurige dag voor de staat en zijn inwoners”.

Het nieuws werd al snel overgenomen door de wereldpers. Ook voormalig premier Olmert hangt een proces boven het hoofd, bij hem zou het gaan om corruptie. Hiermee werd nogmaals getoond dat de Israëlische democratie perfect werkt en dat niemand boven de wet staat.

Volgens de drie rechters, die tot een unaniem verdict kwamen, zat de verklaring van Katsav vol met leugens. De 65-jarige ex-president heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken en heeft eerder al gezegd dat hij in beroep zou gaan tegen het vonnis.

Achtergrond

Vier vrouwen die ooit voor Katsav werkten, zeggen door hem verkracht of aangerand te zijn. De zaken deden zich voor toen Katsav minister van Toerisme was (1996-1999) en later toen hij president was (2000-2007). Als gevolg van deze beschuldigingen trad hij in 2007 af.

Advertentie

De zaak ging aan het rollen, toen de oud-president in 2006 een aanklacht indiende bij justitie. Volgens hem probeerde een vroegere werkneemster hem te chanteren, maar het onderzoek liep uit op een aanklacht tegen Katsav. De vrouw beschuldigde hem ervan haar te hebben verkracht toen ze eind jaren 90 voor hem werkte als secretaresse.

In februari 2008 sloot Katsav een omstreden akkoord met het Hooggerechtshof. Hij kreeg strafvermindering in ruil voor een bekentenis. Katsav bekende schuld aan ongewenste intimiteiten, aanranding en omkoping van een getuige. Twee aanklachten wegens verkrachting kwamen te vervallen. In april 2008 trok Katsav zijn schuldbekentenis weer in. In maart 2009 werd hij officieel aangeklaagd.

Katsav riskeerde tot zestien jaar cel al zal hij waarschijnlijk door de huidige premier gepardonneerd worden. Niet om de man te sparen maar uit respect voor het ambt dat hij bekleedde. Katsav is vader van vijf kinderen en stond lange tijd te boek als een bureaucraat, doch ook als een sympathiek man. Hij was bijna nooit verwikkeld in controverses en verzoende liever dan dat hij verdeeldheid zaaide.

Katsav werd in december 1945 in Iran, Israëls huidige aartsvijand, geboren als oudste van acht kinderen. In 1951 emigreerde hij met zijn ouders naar Israël en groeide daar op in een tentenkamp dat later de stad Kiryat Malachi zou worden.

Katsav studeerde economie en geschiedenis aan de universiteit van Jeruzalem en schreef voor de populaire ochtendkrant Yediot Aharonot. Als 24-jarige student werd hij in 1969 tot burgemeester van Kiryat Malachi verkozen.

Vanaf 1977 maakt hij voor de rechtse Likoedpartij deel uit van het parlement, de Knesset. Hij was minister van Arbeid en Sociale Zaken (1984-1988) en van Transport (1988-1992). In het eerste kabinet van premier Benjamin Netanyahu (1996-1999) was hij vicepremier en minister van Toerisme.

Katsav werd in juli 2000 tot president gekozen. Hij volgde Ezer Weizman op, die moest opstappen na onthullingen over omkoping. Katsavs verkiezing kwam als een volslagen verrassing omdat hij de gedoodverfde opvolger van Weizman, de nationaal en internationaal vermaarde Shimon Peres, versloeg.

Advertentie

Slechts een kwart van de Israëliërs wilde Katsav en ook zijn eigen Likoedpartij liep niet erg warm voor hem. Toch koos het parlement hem als president, precies zoals hij had voorspeld. Katsav kreeg 63 stemmen, zes meer dan Peres.