Iraniërs ergeren zich aan Israëlische vlag bij Praags hotel

Een Iraanse diplomaat heeft op woensdag 21 maart er bij een hotel in de Tsjechische hoofdstad op aangedrongen een Israëlische vlag, die aan de gevel van zijn hotel hangt, te verwijderen. “Als u zich aan de vlag ergert, adviseer ik u om een andere locatie uit te zoeken om te vertoeven”, was het antwoord van de Arabisch-Israëlische manager van het hotel.

De Iraanse diplomaat had het hotel uitgekozen om een groot evenement te organiseren, hij was echter van mening dat er geen vlag van Israël mocht wapperen tijdens zijn ‘feestje’ en deed zijn beklag bij de hoteldirecteur.

Deze verwierp de klacht. “De Israëlische vlag zal altijd aan de voorkant van het hotel blijven wapperen,” zei de in Nazareth geboren en getogen Arabische manager tegen de Iraanse klager. “Als u het er niet mee eens bent, wil ik wel een ander hotel voor u zoeken, waar u met uw evenement terecht kunt”. De woedende Iraanse diplomaat meende dat hij geen andere keuze had dan het hotel te verlaten en zijn evenement elders te houden.

Dit was niet de eerste keer dat de aanwezigheid van de Israëlische vlag in een diplomatiek incident resulteerde. Een paar jaar geleden bezocht Manouchehr Mottaki, de voormalige Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Bij zijn aankomst bij het Holiday Inn merkte Mottaki een Israëlische vlag op die bij de ingang wapperde. Een woedende Mottaki stoof briesend naar de manager en eiste verwijdering van de vlag, maar ook dat verzoek werd niet ingewilligd.