Vlaamse pers negeert ommezwaai Goldstone, ‘schandelijk’

Alle kranten in Nederland berichten zonder uitzondering over de ommezwaai van Richard Goldstone over de conclusies van zijn rapport over de oorlog tussen Israël en Hamas in 2009.

In Vlaanderen bericht enkel de Standaard zeer kort over het nieuws. Maar ook hier gaat het om een kort berichtje van nog geen honderd woorden die de essentie niet vermeld en als fait-divers wordt gebracht, niet als groot artikel zoals dit belangrijk nieuws verdient.

En de andere kranten in Vlaanderen? Absoluut niets in De Morgen, GVA, HLN of op EEN die nochtans zware kritiek leverden op Israël nadat het Goldstone rapport verscheen.

Michael Freilich: “Een schande voor onze pers, die daarmee niet anders dan hun vooringenomenheid aantonen. Als Israël in het beklaagdenbankje komt zijn ze er als de kippen bij, maar om dit onrecht weer recht te zetten zijn ze niet te vinden.”

Richard Goldstone in de Washington Post:  “We weten nu veel meer over wat er is gebeurd in de Gaza-oorlog. Als ik toen wist wat ik nu weet, zou het Goldstone-rapport een ander document zijn geweest”.  Goldstone zei dat Israël “burgers niet opzettelijk heeft aangevallen” en dat er geen “algemene politiek” was om dat te doen. Hij vervolgde: “Hamas raketten werden bewust en lukraak op burgerdoelen gericht”.

Advertentie

Met andere woorden, de 400 burgerdoden die vielen (en niet 1100 zoals eerder vermeld in de pers) waren spijtig genoeg burgerslachtoffers zoals er in elke militair conflict wel vallen. België weet dit uit de eerste hand van onze samenwerking met de VS in Afghanistan. Belangrijk is of de burgers bewust werden geviseerd. En nu stelt Goldstone dat dit niet het geval was, wat Israël betreft.

De Amerikaanse State Department heeft ondertussen ook gereageerd: “We’ve made clear from when the Goldstone Report was initially presented, and maintained ever since, that we didn’t see any evidence that the Israeli government had intentionally targeted civilians or otherwise engaged in any war crimes,” aldus Department Deputy woordvoerder Mark Toner.