Diplomatieke aardverschuiving: Rechter Goldstone schuift conclusies uit eigen VN-rapport aan de kant

De Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone heeft zijn eigen VN- rapport met een opiniestuk in de Washington Post (01/04) zelf als irrelevant terzijde geschoven. In dat rapport werden de Israëlische troepen beschuldigd van het opzettelijk doden van Palestijnse burgers tijdens de Gaza-oorlog in januari 2009.

Nu zei Goldstone dat, als hij toen geweten had wat nu aan het licht kwam, het rapport tot andere conclusies zou hebben geleid. Goldstone is ervan overtuigd dat Israël alle voorzorgsmaatregelen nam om burgers niet te treffen en valt Hamas aan die tot op heden nog altijd geen eigen onderzoek naar de wandaden van de terroristen heeft uitgevoerd. De oorlog, die drie weken duurde, kostte het leven aan veertienhonderd Palestijnen, onder wie honderden burgers, en dertien Israëliërs. Israël begon de oorlog om een eind te maken aan de raketaanvallen die Palestijnse strijders al jaren vrijwel dagelijks uitvoerden op het zuiden van Israël.

“We weten nu veel meer over wat er is gebeurd in de Gaza-oorlog. Als ik toen wist wat ik nu weet, zou het Goldstone-rapport een ander document zijn geweest” aldus Goldstone in zijn opiniestuk. Goldstone zei verder dat Hamas honderden raketten afvuurde met enkel de bedoeling om zoveel mogelijk burgers om te brengen. “Dat daarbij zo weinig Israëli’s omkwamen doet niets af aan dit criminele gedrag”.

Aan kritische rapporten van mensenrechtenorganisaties zijn de Israëli’s al langer gewend geraakt want die verschijnen met de regelmaat van een klok. Maar de beschuldigingen uit  het Goldstone rapport kwamen destijds bijzonder hard aan, vooral ook omdat NGO’s en politieke commentatoren ononderbroken gretig gebruik maakten van het Goldstonerapport om Israël te beschuldigen van oorlogsmisdaden. De krant Ha’aretz schreef dat er nooit eerder zulke zware beschuldigingen tegen een Israëlische regering en tegen Israëlische militairen geuit werden.

De Israëlische premier Netanyahu heeft naar aanleiding van Goldstone’s verklaringen gezegd dat het rapport thuishoort in de vuilbak van de geschiedenis. Alhoewel het duidelijk is dat het rapport door Goldstone zelf fout genoemd werd en de manipulaties van de VN aan het licht komen, zijn de meningen in Israël zelf een stuk  genuanceerder. Er zijn kritische stemmen die zeggen dat Israël – zoals Goldstone nu meldde – inderdaad had moeten meewerken aan het VN-onderzoek waardoor de verkeerde conclusies in het rapport hadden kunnen vermeden worden.

Advertentie

Dat sluit nauw aan bij de mening van de Antwerpse auteur André Gantman die dit al een jaar geleden in een opiniestuk in Joods Actueel schreef.  Anderen zijn dan weer van oordeel dat Goldstone Israël zulk een grote schade heeft berokkend met zijn verkeerde conclusies dat hij niet moet denken weg te komen met een opiniestuk in de Washington Post, en dat hij zijn foutieve beoordeling ook formeel moet rechtzetten.

Linkse politici in de meeste Europese landen waren er destijds als de kippen bij om Israël bij de publicatie van het rapport te beschuldigen. Dat was ook in ons land het geval waar Eva Brems en Wouter Devriendt (Groen!) en Dirk Vandermaelen en Bruno Tuybens (SP.a) premier Yves Leterme vroegen dat België inspanningen zou leveren om Israël veroordeeld te zien. Het is nu afwachten geblazen of deze politici nu ook over de intellectuele eerlijkheid zullen beschikken om Hamas te veroordelen en hun eerdere beschuldigingen aan het adres van Israël te herroepen.

Israël vraagt nu dat ook de VN het rapport aan de kant legt.

Lees hier de tekst van Goldstone in de Wasington Post van dit weekeinde.