Einde ritueel slachten in Nederland komt in zicht

Marianne Thieme, fractieleidster van de PvdD - Foto Roel Wijnants CC2.0

Het voorstel van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) om een eind te maken aan het onverdoofd ritueel slachten van dieren krijgt steeds meer steun nu ook de PvdA het voorstel in de Tweede Kamer zou gaan  steunen. Eerder al hadden PVV, SP, GroenLinks en D66  zich daarmee akoord verklaard. Daarmee is er  een ruime meerderheid en komt er mogelijk een einde aan de uitzondering in de huidige Nederlandse  wetgeving  die het voor Joodse en islamitische slagers wel toestaat om dieren zonder verdoving te slachten. Volgens wetenschappers zouden dieren op die manier zonder extra pijn aan hun einde kome.

Terwijl de VVD nog niet zeker is van haar standpunt en denkt dat het verbod mogelijk een inbreuk op de vrijheid van godsdienst inhoudt zijn de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP tegen een dergelijk verbod gekant. Volgende week zou het voorstel al in de Kamer besproken worden.

Zowel het Nederlandse Verbond voor Progressief Jodendom als het College van Rabbijnen betogen dat slachten volgens de Joodse traditie niet dieronvriendelijk gebeurt. De Joodse organisaties in Nederland roepen de parlementariërs op om het initiatief niet goed te keuren omdat het volgens hen een inbreuk is op de grondwettelijke vrijheid van godsdienst. Er zijn in Nederland maar enkele honderden Joden die uitsluitend ritueel geslacht vlees eten.

De ‘Partij voor de Dieren’ voert in Nederland al lang actie ondermeer door aan het publiek te vragen om supermarkten te bestoken met e-mails om zo te bereiken dat er geen vlees wordt verkocht dat afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren. Maar kan een supermarkteigenaar aan die wens voldoen? Lees hier een artikel dat eerder op deze website verscheen.