Duitse linkse partij verontschuldigt zich voor antisemitisch pamflet op website

In Duitsland loopt een onderzoek naar een antisemitisch en anti-Israëlisch document dat op de website van een lokale afdeling van de socialistische partij, Die Linke, werd aangetroffen. Het document gebruikte ook nazisymbolen zoals het hakenkruis.

Het pamflet dat ondertussen door Die Linke werd veroordeeld en verwijderd, werd vorige week op de homepage van de Duisburgse afdeling gevonden. In de hoofding van het document stond een Davidsster met daarin een swastika verweven.  Het pamflet ontkent de Holocaust, roept op tot de boycot van Israëlische producten en omschrijft Israël als “een schurkenstaat vol oorlogsstokers”.

De openbaar aanklager zegt dat justitie het mogelijk illegaal gebruik van nazi-symbolen zou onderzoeken.  Duitsland kent strenge wetten inzake haatpropaganda en het gebruik van nazi symboliek. Hans-Werner Rook, woordvoerder van Die Linke zegt niet te weten hoe het pamflet op de website terecht is gekomen.  Partijbonzen zijn op zoek naar de auteur.

“We zijn diep verontwaardigd met deze extreem-rechtse radicale nonsens”, aldus Rook waarmee hij insinueerde dat een extremistische mol het pamflet op de website heeft gepost. De Duisburgse afdeling van de partij heeft ook in het verleden al voor opschudding gezorgd met zijn extreme visie op Israël.  In 2009 moest een kandidaat burgemeester onstlag nemen na onaanvaardbare commentaren bij een pro boycot-actie.

De trend van groeiende toenadering tussen extreem linkse anti-Israël verenigingen en extreemrechtse anti-Joodse skinheads is al een tijdje aan de gang. Les extrêmes se touchent of waar Jodenhaat al niet goed voor kan zijn…

De tekst op de website voor die werd verwijderd