Louis Theroux bezoekt de ultra-nationalisten in Israël

Louis Theroux in de Westbank

In deze aflevering op Canvas laat Louis Theroux (BBC) ons kennismaken met de kleine, maar bijzonder radicale subcultuur van ultranationalistische Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

Louis probeert uit te zoeken wat deze mensen bezielt om hun eigen leven en dat van hun familie op het spel te zetten door ten koste van de Palestijnen telkens nieuwe stukjes grond in te palmen voor het grote Israël. Hoe gevaarlijk hun situatie is, bleek in maart van dit jaar nog maar eens, toen een volledig kolonistengezin werd vermoord. Toch beschouwen de Joodse pioniers elke heuveltop waarop ze de Israëlische vlag kunnen planten en elke nieuwe nederzetting als een overwinning.

Ze vinden het hun religieuze en politieke plicht om zich te vestigen in de meest gevoelige en omstreden gebieden op de Westelijke Jordaanoever, en dan vooral op de plaatsen die als sinds Bijbelse tijden een bijzondere betekenis hebben voor de Joden. Dat ze daarbij oog in oog komen te staan met hun aartsvijanden, de Palestijnen, nemen ze er noodgedwongen bij, net als de wereldwijde kritiek op hun acties. Louis ontmoet enkele van de meest extremistische kolonisten. Hij ontdekt dat het vriendelijke, warme en humoristische mensen zijn, maar hun acties vindt hij heel verontrustend.

HUMO brengt een interview met de TV maker:

Theroux «Ik was gechoqueerd door wat ik gehoord had, iets wat me maar zelden overkomt. Je hebt aan de ene kant dat heel gewone, burgerlijke bestaan dat de kolonisten daar leiden, hun gastvrijheid ook, en aan de andere kant het extreme van hun opvattingen. Ik heb in geen enkele van mijn reportages zo fel dat contrast gezien.

Advertentie

»Hun aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever is moreel op zijn zachtst gezegd discutabel, maar ik hoed me ook – en hier betreed ik gevaarlijk terrein – voor de linkse reflex om hen zomaar te veroordelen.

Lees de rest van het interview hier.

Vanavond om 22:10 op Canvas

Hieronder een fragment