Israëlische minister van Justitie kritisch over plannen om land te annexeren

Livni tijdens een bezoek aan Gvaot in 2012
Livni tijdens een bezoek aan de nederzetting Gva’ot in 2012 (Foto: Lior Mizrahi/FLASH90 )

Tzipi Livni, minister van Justitie in Israël, heeft zich kritisch uitgelaten over aangekondigde plannen om 400 hectare land in de Palestijnse gebieden te annexeren aan Israël.

Er kan nog 45 dagen bezwaar tegen de plannen worden ingediend bij de civiele administratie van het leger. Het zou gaan om land nabij een Kiboetz en zou om veiligheidsredenen worden ingelijfd bij Israël.

Maar volgens minister Livni zal deze stap de gesprekken met de Palestijnen enkel bemoeilijken en de internationale kritiek weer opwekken. Ze noemde de beslissing “inherent fout”.

Voorstanders van de annexatie wijzen op het veiligheidsaspect en geloven dat heel dit gebied sowieso bij Israël zal worden  ingelijfd wanneer de finale status onderhandelingen worden besproken.

Ook wijzen ze op de eenzijdige stappen tegen het vredesproces genomen door de Palestijnse Autoriteit zoals de recente eenheidsregering met de terroristen van Hamas. “Als zij eenzijdige stappen nemen, dan wij ook”, wordt er geopperd.

Advertentie

“Het is te hopen dat het gaat om loze retoriek en dat deze plannen niet uitgevoerd worden,” zei de Nederlandse CIDI-directeur Esther Voet in een reactie op de aankondiging . Ze noemde het een “contraproductieve reactie” van Israël.

Meer info:

Cidi.nl
Times Of Israel