Nieuwe film toont binnenkort ‘heel andere realiteit’ op de Westelijke Jordaanoever

rlevy
Een gesprek met een Palestijnse kassierster in een ‘Joodse’ supermarkt

De afgelopen week maakte de organistie Missing Peace opnamen die een geheel andere realiteit laten zien van het leven op de West-Bank. De opnamen werden gemaakt in de supermarkt van Rami Levy op het grote kruispunt op hoofdweg 60 die Jeruzalem met Hebron verbindt. In deze supermarkt werken Israëli’s en Palestijnen samen, maar ook de klandizie bestaat uit Israëli’s en Palestijnen uit de omliggende dorpen en steden.

De film, die naar verwachting in maart zal worden gepubliceerd, laat zien dat Palestijnen zich niets aantrekken van boycot oproepen van hun eigen leiders en (buitenlandse) activisten.

Werkers en klanten die werden geïnterviewd voor de film verklaarden zonder uitzondering dat vrede op micro niveau tot stand zal moeten komen.

Rami Levy

Rami Levy de eigenaar van de supermarkt zei voor de camera dat in zijn bedrijf Arabieren en Joden gelijk zijn, en dat zijn personeel iedere dag bewijst dat co-existentie mogelijk is.

Advertentie

Hij zei ook dat hij zich bewust was van het feit dat hij een risico nam toen hij besloot de supermarkt te bouwen op een punt waar in het verleden terroristische aanslagen hebben plaatsgevonden. De beveiliging van de supermarkt kreeg dan ook extra aandacht. Het hoofd van de beveiliging is een Arabier die in Jeruzalem woont.

Eli Sharon, de manager van de supermarkt, zei dat hij de laatste tien jaar tot geheel andere inzichten is gekomen over de oplosbaarheid van het Palestijns-Israëlische conflict. Hij vertelde dat de terugtrekkingen uit Zuid Libanon en Gaza, en de daaropvolgende oorlogen met Hizbollah en Hamas, hebben gezorgd voor het verlies aan illusies over een vredesregeling onder de Israëlische bevolking.

Hij wees het Palestijnse leiderschap aan als voornaamste obstakel voor de vrede.

Zelf was hij tot de conclusie gekomen dat de weg naar vrede niet loopt via grootse politieke plannen, maar via samenwerking tussen Palestijnse en Israëlische burgers in het dagelijkse leven.

Een Palestijnse vrouw uit Hebron vertelde dat zij ondanks sterke nationalistische opvattingen toch haar inkopen deed in de supermarkt. Ongeveer dertig procent van alle klanten is Palestijns.

Andere voorbeelden

De supermarkt is niet het enige bedrijf in het gebied waar Palestijnen en Israëli’s samenwerken, of gezamenlijk inkopen doen.

Advertentie

Zo is er een Palestijnse handel in bouwmaterialen nabij Bethlehem die voornamelijk drijft op de klandizie van Israëli’s uit de omliggende Joodse dorpen. De supermarkt Ricardo in Beit Jallah laat het zelfde beeld zien. De eigenaar is een Palestijn, de klanten zijn Israëlische Joden en Palestijnse Arabieren en de koopwaar bestaat grotendeels uit Israëlische producten.

Een ander voorbeeld is een garage naast de Rami Levy supermarkt in Gush Etzion. Hier werken al twintig jaar Palestijnen en Israëli’s samen. Zelfs tijdens de Tweede Intifada bleef de samenwerking altijd doorgaan.

Billal, een Palestijnse voorman in de garage, zei dat het team als een familie opereert en dat men ook buiten werktijd contact heeft en gezamenlijke activiteiten onderneemt.

Vijftien procent van de Palestijnse arbeiders werkt in Israëlische bedrijven op de West-Bank. Zij verdienen honderd procent meer dan wanneer zij het zelfde werk doen in bedrijven in de Palestijnse Autoriteit.