MasterChef Israël: onverwacht vriendschappelijk competitie-einde

masterchef

De twee finalistes van de Israëlische versie van het ook bij ons populaire format MasterChef, werden dikke vriendinnen. Niet meteen evident: de ene finaliste, de Joodse Elinor Rahamim woont in een dorp in Judea en Samaria, de Westbank; de andere finaliste, Salma Fayumi, een Arabische verpleegster, komt uit Kfar Qasm een Arabisch dorp in Israël (dus niet in Palestijns gebied; nvdr) .

“Zij die heimelijk hoopten dat we voor het oog van de camera’s met elkaar omwille van politiek op de vuist zouden gaan zijn nu misschien ontgoocheld”, lacht Elinor.

De vriendschap ontwikkelde zich gestaag tijdens de opnames van MasterChef, tussen de potten en pannen door. Salma en Elinor, die elk uit diametraal tegenover elkaar staande gemeenschappen komen hebben ondanks alles veel gemeen.

“Ik beoordeel andere mensen niet op hun uiterlijk”, zegt Salma. “Maar sommige mensen stralen zo’n goedheid uit dat je meteen voor hen valt. Overigens vond het studiopubliek dat Elinor en ik sterk gelijkende persoonlijkheden hebben.”

Advertentie

Ook Elinor bekent van haar kant dat ze van in het begin “een uitzonderlijke persoonlijkheid” zag in Salma. “Ik zag niet enkel de hoofddoek, maar een warme persoon. Ik kan het niet helpen dat ik een Joodse vegetarische ben die voor links stemt maar niettemin in het noorden in de bergen van Judea op de Westbank woon.”

Beide kookgrage dames hopen ooit ook het recept voor een vredevol samenleven tussen Joden en Arabieren te vinden. Toch krijgt hun vriendschappelijke relatie nu al af te rekenen met vooroordelen binnen de eigen gemeenschap. Het gezamenlijke interview moest veiligheidshalve doorgaan op neutraal terrein; het werd een café in Tel Aviv.

Ook het recente conflict tussen Israël en de Gazastrook bleek een beproeving voor de prille vriendschap. Toch konden de raketten die op Israël werden afgevuurd hun pacifistische ingesteldheid niet onderuit halen. “Uiteindelijk is het niet Salma die deze raketten vanuit Gaza afvuurde”, besluit Elinor.