25 mei: lezing over protestantse redders tijdens WOII

Sylvie Reichman (kleinste meisje vooraan) overleeft oorlog ondergedoken bij protestantse familie Rooze

“Omstanders, slachtoffers, daders en hun betrokkenheid bij een informeel protestants netwerk dat Joden trachtte te redden in de omgeving van Antwerpen en te Leuven tijdens de nazibezetting” dat is het thema van de lezing die historicus Jan Maes volgende week woensdagavond geeft bij Pax Christi in Antwerpen.

Bij de Joods Actueellezer is Jan Maes vooral bekend als de godsdienstleraar die nu al enkele jaren succesvolle ontmoetingen organiseert tussen zijn middelbare schoolstudenten en hun Joodse leeftijdsgenoten in Antwerpen.

Maar Maes heeft ook jarenlang het verhaal van een nooit eerder geïdentificeerd protestants netwerk minitieus gereconstrueerd en ontdekte daarbij zeventien Vlaamse protestantse redders. Er waren er die Joden verborgen uit winstbejag, maar er waren er ook vier die inmiddels erkend zijn door Yad Vashem als Righteous Gentiles of Rechtvaardigen onder de Volkeren, waarvan twee als rechtstreeks gevolg van dit onderzoek.

Eerder dit jaar gaf Maes dezelfde lezing aan het Instituut voor Joodse Studies van de universiteit van Antwerpen en zeer positieve reacties over zijn uiteenzetting bereikten toen ook onze redactie. Maes is zelf emotioneel betrokken en dat verklaart de gedrevenheid waarmee hij zijn toehoorders weet te boeien, niet verwonderlijk want hij slaagt met zijn opzoekingswerk in zijn opzet om overlevenden terug op te sporen en kan contact leggen met de hoofdrolspelers uit deze geschiedenis.

Zo vindt hij het kleine meisje Sylvie op de foto bovenaan terug in de Verenigde Staten. Na een telefoongesprek schrijft zij hem dezelfde dag nog:
“Dear Jan,

Advertentie

How very wonderful and excited I was to talk with you this morning!  It is for me a great gift of God to be reunited first with a relative of the people who hid me, and second to have so much new information and emails of all those people who were responsible for my being alive today…  And most of all I thank you for what you are doing and what you’ve done for me.  It is a very emotional day today and I have spent many moments crying and thinking about the past.  Can you understand how deeply moved I am to hear all the things you have told me that I had no memories of? There is so much to say and tell you”.

De lezing van Jan Maes kadert in een reeks “soeplezingen”. Dat betekent dat je die avond voor de prijs van 2,5 Euro ook een kop soep kan consumeren. Op woensdagavond  25 mei dus vanaf 19.00 uur in de lokalen van Pax Christi aan de Italiëlei 98a te Antwerpen.