Lars von Trier schopt wild om zich heen en noemt zichzelf nazi

De Deense levende filmlegende Lars Von Trier noemde zichzelf op het filmfestival in Cannes ‘een nazi die niets tegen Joden heeft’.

Von Trier die zijn nieuwste film ‘Melancholia’ kwam promoten deed naar verluidt de uitspraak bij wijze van grap.  Tijdens een persconferentie woensdag verklaarde hij: “ik ben een nazi” en hij bestempelde Israël als “onuitstaanbaar”.

“Ooit wilde ik Joods zijn, maar toen ontdekte ik dat ik een nazi was.  Mijn familie was immers Duits, wat mij ook wel beviel.”

“Wat wil je dat ik zeg.  Ik begrijp Hitler en ja, natuurlijk denk ik dat hij verkeerd handelde.  Toch kan ik mij hem voorstellen in zijn bunker, op het einde van de oorlog.  Hij is zeker geen ‘goeie’, maar ik heb enig begrip voor hem en ergens voel ik een beetje sympathie.  Maar vooruit, ik ben niet voor de Tweede Wereldoorlog en ik ben niet tegen Joden.  Ik ben zelfs voor Joden.  Nu ja, ook weer niet tè want Israël is onuitstaanbaar.”

Elan Steinberg, ondervoorzitter van de Amerikaanse vereniging van Holocaustoverlevenden en hun nakomelingen, verklaarde : “Wij, overlevenden veroordelen Von Triers’ vreselijke uitlatingen als een gevoelloze uitbuiting van het lijden van de slachtoffers, enkel om zichzelf in de belangstelling te zetten.”

Advertentie

“Zijn laag-bij-de-grondse commentaren kunnen misschien spottend en provocerend bedoeld zijn, maar de slachtoffers van het naziregime kunnen allerminst lachen als zij op zo’n manier herinnerd worden aan het onnoemlijk lijden en de doden in die afgrijselijke tijden.  Zijn film beoordelen kunnen we niet maar als mens is Von Trier moreel gebuisd.”

Journalisten en filmcritici bejubelden Von Triers’ nieuwe film en achten de film een kandidaat voor de ‘Palme d’Or’ in Cannes.  Zijn politiek geladen uitlatingen kunnen evenwel roet in het eten gooien, aldus commentatoren.