Lars von Trier persona non grata op de ‘Boulevard de la Croisette’ in Cannes


Je mag dan wel graag provoceren, zeker als je er publiciteit mee kan versieren voor je product, toch zijn er grenzen. Zo moeten de organisatoren van het festival in Cannes hebben gedacht.

Lars von Trier werd persona non grata verklaard op het filmfestival voor zijn onverholen sympathie voor Hitler en de nazi’s. Niettemin mag zijn film “Melancholia” in competetie blijven.

Het bestuur van het festival “veroordeelt krachtig deze uitlatingen” aldus een verklaring van het festival op donderdag. Zij “betreuren sterk dat het festival door Lars von Trier wordt misbruikt om verklaringen af te leggen die onaanvaardbaar, onverdraagzaam en in strijd met de menselijke waarden zijn die aan de basis van dit festival liggen.”

De Franse koepelorganisatie CRIF (Conseil représentatif des institutions juives de France) zei met afschuw kennis te hebben genomen van Lars von Triers’ uitlatingen die aantonen dat het Nazisme steeds vaker gebanaliseerd wordt.

“Lars von Trier hoort niet thuis op het Festival van Cannes waar sommige deelnemers zelf naar de uitroeiingskampen van Hitler werden gestuurd maar overleefden”, aldus de verklaring.

Advertentie

De uitsluiting “is een gepast signaal dat aan de wereld duidelijk maakt dat het lijden van de holocaustslachtoffers geen onderwerp voor flauwe interessantdoenerij of voor goedkope publiciteit mag zijn.”, aldus in een verklaring Elan Steinberg, ondervoorzitter van de Amerikaanse vereniging van holocaustoverlevenden en hun nakomelingen. “De organisatoren van het Festival in Cannes hebben op een overtuigende manier een hoogstaand moreel standpunt ingenomen tegen deze arrogante uitingen van haat en ongevoeligheid en dit voor allen die door de nazis werden vervolgd, Joden zowel als niet-Joden.”

Eerder hadden journalisten en critici zich bijzonder lovend uitgelaten over de nieuwe film die als kanshebber op de Palme d’Or werd bestempeld. Zijn politiek incorrecte uitlatingen kunnen echter roet in het eten gooien.