Holocaustresearcher niet te spreken over jongste cover van Knack

De Duitse Holocaustonderzoekster Insa Meinen is “gechoqueerd” door de jongste cover van Knack, zo zei ze gisteren zelf tijdens de publieke voorstelling van haar boek over de Holocaust: “Dat heb ik nooit gezegd, mijn woorden werden geïsoleerd om een verkeerde indruk te wekken.” Michael Freilich verdenkt het weekblad ervan te willen inpikken op de recente commotie rond amnestie.

Insa Meinen is de Duitse historica die gisterenavond in Brussel haar boek “De Shoah in België” voorstelde. Knack interviewde haar enkele dagen geleden en brengt het verhaal deze week op de cover. Maar de auteur is allerminst opgezet met de citaten op de voorpagina, “Joden kregen veel steun van de bevolking” en “VNV en Vlaamse SS waren niet in Joden geïnteresseerd”.

Tegen Joods Actueel verklaarde Meinen: “Ik ben gechoqueerd. Door mijn uitspraken af te zonderen wekt men de indruk dat antisemitisme niet bestond en dat er geen verklikking was”. Holocaustonderzoeker Lieven Saerens, die meewerkte aan het SOMA rapport ‘Gewillig België’ over de Tweede Wereldoorlog reageerde als volgt tegen Joods Actueel: “Deze cover is voor mij schandelijk. Want het is net met de hulp van duizenden verklikkers en de Vlaamse SS dat de Duitsers zoveel Joden konden oppakken.”

In het boek zelf lezen we trouwens een heel andere conclusie: “Het lijdt geen twijfel dat de Duitse autoriteiten in aanzienlijke mate een beroep deden op lokale collaborateurs en informanten, onder wie leden van de antisemitische organisatie Volksverwering, leden van de Vlaamse SS en leden van Rex.” (p.243)

Advertentie

“Door te blokletteren dat de VNV en de Vlaamse SS niet in Joden waren geïnteresseerd lijkt het alsof er geen vuiltje aan de lucht was”, aldus Michael Freilich van Joods Actueel. “Dat speelt natuurlijk in op de actualiteit waarin het amnestiedebat oplaait”, meent onze hoofdredacteur.

Insa Meinen is van plan om een brief te sturen naar de redactie van Knack, om haar ongenoegen te uiten. Ook voor haar is de collaboratie een feit: “Men mag zeker niet het tegenovergestelde beeld creëren. Ik hoop dan ook vurig dat dit zal worden rechtgezet.”

Insa Meinen bij de voorstelling van haar boek in Brussel (Foto: Ronald Giebel)