Israëlische staatssecretaris op bezoek bij Vlaams Belang. Reacties

Ayoob Kara ontvangt een Vlaamse Leeuw van Filip Dewinter. De leeuw is ook het symbool voor Jeruzalem, laat het VB weten

De Israëlische vice-minister voor de ontwikkeling van de Negev en de Galilea, Ayoob Kara, is op bezoek in ons land op uitnodiging van Filip Dewinter van het Vlaams Belang. Kara werd door VB fractieleider Dewinter rondgeleid in het Vlaams Parlement waarna een ontmoeting volgde met de extreemrechtse Europese Alliantie voor de Vrijheid waarin ook de Oostenrijkse FPÖ, het Italiaanse Lega Nord, de Zweedse Democraten en het Britse UKIP zetelen. Volgens een persbericht van het Belang zou het gaan om een tegenbezoek na de reis van Dewinter aan Israël enkele maanden geleden.

Kara is naast parlementslid in Israël een boegbeeld van de Druzische gemeenschap en is dus niet-Joods. De Druzische bevolking bestaat uit Arabieren en vormen een minderheidsgroep in verschillende moslimlanden, waar ze vaak ook worden vervolgd.

Op vrijdag staat een gezamenlijke persconferentie op het programma in het Vlaams-Belangsecretariaat te Antwerpen. Daarna zou een wandeling plaatsvinden door  de “geïslamiseerde wijken van Antwerpen Noord”, om de steeds verdere islamisering van het Westen aan te kaarten.

Dewinter postte enkele foto's op Twitter

De Israëlische ambassade reageert not amused in een reactie aan Joods Actueel en zegt verrast te zijn door het nieuws. “Wij hebben dit nu pas vernomen via de pers, we zijn niet op de hoogte gesteld en kunnen dan ook meedelen dat het hier om een privé bezoek gaat”, aldus woordvoerder van de ambassade Laurent Reichman.

Claude Marinower (OpenVld) en prominent lid van de Joodse gemeenschap reageert scherp: “Waar zijn ze nu mee bezig”, vraagt hij. “Dit is totaal onvoorstelbaar en wansmakelijk, nog maar enkele dagen geleden diende het Vlaams Belang een wetsvoorstel  in om alle collaborateurs amnestie te geven, en nu dit?”

Advertentie

André Gantman, jursit en auteur, ziet geen probleem met het bezoek. “ Het gaat om een Israëlische minister: mocht er zich enig politiek probleem voordoen dan moet zulks in de schoot van de Israëlische regering worden besproken of gebeurlijk in de Knesset. De Joodse Gemeenschap van Vlaanderen is geen betrokken partij in een aangelegenheid die enerzijds een soevereine staat aangaat in casu Israël en anderzijds Vlaamse verkozenen.”

Volgens Eli Ringer van het Joods Forum toont het privé bezoek van Kara ook de graad van de Israëlische democratie aan. Het is voor hem duidelijk dat de Israëlische staat geen contacten onderhoudt met het Vlaams Belang. “Waar elders in het Midden-Oosten kan een minister een bezoek brengen dat  indruist tegen de officiële politiek van zijn land, zie je een Syrische minister dat al voordoen?”.