Minister Smet ondervraagd over lezing van terroristen-aanhanger aan de VUB

Tamimi hoopt ooit zelf een zelfmoordbomaanslag te plegen

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse lezing op de campus van de Vrije Universiteit Brussel enkele weken geleden (lees hier) stelde Vlaams Volksvertegenwoordiger Wim Wienen (Vlaams Belang) enkele vragen aan onderwijsminister Pascal Smet.

Wienen merkte in de inleiding van zijn vraag op dat de geprogrammeerde spreker Azzam Tamimi bekend stond bij het coördinatieorgaan inzake dreigingsanalyse als aanhanger van Hamas en dat zowel in Duitsland als Groot-Brittannië gerechtelijke onderzoeken lopen vanwege zijn uitspraken.

“De rector en de universitaire overheid had dus op voorhand kunnen weten wat de inhoud van de lezing zou zijn”, aldus Wienen die aan de minister vroeg “of de VUB zich niet beter diende te informeren alvorens toestemming te geven voor een dergelijke lezing en wat de reden was waarom de rector niet ingreep en bovendien toestond dat de VUB reclame maakte voor de lezing”.

In zijn antwoord wees minister Smet erop dat volgens zijn informatie de rector wel degelijk ingreep en besliste het debat toch te laten doorgaan op voorwaarde dat er een extra spreker zou worden toegevoegd om ook de andere kant van de kwestie te belichten. Deze extra spreker was de journalist en Midden-Oosten deskundige Hans Knoop.

Minister Smet beëindigde zijn antwoord als volgt: “Ik kan mij voorstellen dat de VUB een volgende aanvraag van dezelfde aanvrager als dit debat wat kritischer beoordeelt. Dit moet deVUB echter zelf uitmaken. Ik ga hierrond geen maatregelen opleggen”.

Advertentie

Too little too late?

Rector Paul Deknop greep pas  in nadat Joods Actueel hierover een artikel online plaatste . Volgens studenten was verbieden van de lezing een duidelijker signaal geweest omdat de moslimstudenten – die goed waren voor de  grootste aanwezigheid tijdens de lezing – in groep de zaal verlieten toen Hans Knoop het woord nam. Van een debat met woord en wederwoord moesten de meesten in de zaal dus niets weten.