Schepen Marinower wil actieplan tegen groeiend moslim-antisemitisme

marinower01
Claude Marinower

De Antwerpse schepen van Onderwijs, Claude Marinower (Open VLD), wil samen met de scholen een actieplan opzetten om het onrustwekkende antisemitisme bij moslimjongeren in de stad aan te pakken. Dat zegt Marinower deze week in de jongste editie van Joods Actueel.

Bij een recent onderzoek van het Jeugdonderzoeksplatform, kortweg JOP, bleek dat tot driekwart van de jonge moslims zich akkoord of deels akkoord verklaard met anti-Joodse stereotypen zoals “Joden zijn de schuld van de oorlogen in de wereld” of “Joden hebben teveel invloed en macht”.

Marinower vindt dat het hier gaat om “een ernstige situatie die het samenleven in de stad kan hypothekeren” vandaar dat hij  actie wil ondernemen. “Ik ga daarom in de loop van de volgende weken rond de tafel zitten met de onderwijsnetten in Antwerpen om de resultaten van dit onderzoek te bespreken en aan een actieplan te werken.”

Hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich, schrijft in een editoriaal dat hij  niet zeker is of zo’n plan kans wat gaat opleveren. “De vraag is immers  of een dergelijk programma kans op slagen heeft”, stelt hij, “als dat plan niet mee vanuit het Vlaamse Gewest wordt ondersteund”.

En onderwijsminister Pascal Smet is hoegenaamd niet van plan om specifieke acties op te zetten om dit probleem in te dijken. “Een gemiste kans”, aldus Freilich. “Voor de toenemende intolerantie tegenover homo’s heeft Pascal Smet wel het nodige geld en middelen vrijgemaakt, voor antisemitisme niet. Waarom is het ene onrecht belangrijker dan het andere”? wil de Joodse hoofdredacteur weten.

Advertentie

Joods Actueel polste ook bij sp.a fractieleider in de Senaat, Bert Anciaux, naar een reactie op het JOP-onderzoek. Anciaux stelde hierop: “Hoe verwerpelijk ook, de maatschappij oogst wat ze gezaaid heeft”, verwijzend naar het feit dat volgens hem veel moslimjongeren geen toekomstperspectief meer hebben.

“Toch raar”, aldus Michael Freilich: “want is het niet de partij van Anciaux die reeds vele jaren het beleid uitstippelt in Vlaanderen en de minister van Onderwijs levert. Of doet Anciaux hier aan verregaande zelfkritiek?”