Israëlische president Shimon Peres dinsdag op bezoek in België

België en Israël hebben ondanks hun verschillende meningen soms, toch een zeer sterke relatie

Op 5 maart komt de Israëlische president Shimon Peres op bezoek naar ons land. De inmiddels 89-jarige Nobelprijswinnaar voor de Vrede zal deelnemen aan een academische zitting in de hoofdstad en onderscheidingen overhandigen aan landgenoten die Joodse mensen hielpen onderduiken tijdens WOII.

Het is de eerste maal dat Peres als president van Israël ons land bezoekt. Peres kreeg reeds in 1987 een eredoctoraat van de Brusselse universiteit toegekend maar kon het toen wegens ziekte niet in ontvangst nemen. Het eredoctoraat werd hem kort daarna in Israël overhandigd. Op de geplande academische zitting zal dan ook Didier Viviers, de rector van de ULB, aanwezig zijn en deelnemen aan een gepland debat.

In de namiddag zal de Israëlische president samen met minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, de zgn. ‘Rechtvaardigen onder de Naties’ huldigen namens  het Holocaustmuseum Yad Vashem.

’s Avonds na de academische zitting is er ook een vragensessie met het publiek voorzien gevolgd door een diner dat wordt aangeboden door het FORUM der Joodse organisaties en het CCOJB (de Franstalige Joodse koepelorganisatie in Brussel, nvdr.).

Peres staat bekend voor zijn talrijke initiatieven om de Israëlische en Palestijnse bevolking en vooral jongeren met elkaar in contact te brengen. Die initiatieven, zowel op medisch, cultureel, sportief als economsiche gebied,  worden opgevolgd vanuit het Peres Center for Peace

Advertentie

Extreemlinks protest
Het bezoek van de president van de enige democratie in het Midden-Oosten schiet bij de aanhangers van Peter Mertens (PvdA/Comac) in het verkeerde keelgat. (enig protest tegen wat er in Syrië gebeurt zou nooit bij hen opkomen blijkbaar). Zij publiceren nu een  oproep aan  alle anti-Israëlische activisten op om op die datum te betogen. Volgens de extreemlinkse PvdA  is Shimon Peres “de president van een koloniserende staat die een criminele politiek voert”.

De partij vindt het ook “ontoelaatbaar” dat Didier Viviers, de rector van de ULB met de Israëlische president in debat treedt . Ook andere hooggeplaatste politici die aanwezig zullen zijn waaronder minister van Landsverdediging, Pieter De Crem, zijn kop van jut.

Andere linkse activisten hebben de oproep opgepikt waaronder het extreemlinkse aan de PvdA gelieerde Intal. Sommigen gaan nog een stap verder dan Peter Mertens en roepen openlijk op om ook de Iraanse dictator Ahmadinejad en jodenhater Hugo Chavez uit te nodigen op de ULB.