Meyrem Almaci wil ook positieve aspecten van Israël in de kijker plaatsen

Almaci in gesprek met Joods Actueel (foto: Kim De Molenaer)
Almaci in gesprek met Joods Actueel (foto: Kim De Molenaer)

Tijdens een interview met onze hoofdredacteur, Michael Freilich, verklaarde Antwerps Groen lijsttrekker, Meyrem Almaci, dat ze er werk wil van maken om ook de positieve aspecten van Israël in het licht te plaatsen. Groen staat vooral bekend om zijn harde kritiek tegenover de regering in Jeruzalem.

Op de vraag hoe het komt dat de partij maar weinig aandacht besteedt aan positieve aspecten over Israël, die een Groen publiek wel kunnen bekoren zoals ecologie en gelijke rechten voor minderheden, antwoordde Almaci: “als dat de perceptie is ‒ en ik weet vanuit mijn werk als fractieleider dat Israël ecologisch pionierswerk verricht ‒ dan wil ik er onmiddellijk werk van maken om daar verandering in te brengen.

Almaci zegt dat goed nieuws nu eenmaal niet vaak naar boven komt: “De media werken nu eenmaal met het principe: goed nieuws is geen nieuws. Trouwens, ook vanuit andere landen haalt positief nieuws zelden onze media, ook al weet ik goed dat negentig procent van de Israëlische huishoudens een zonneboiler op hun dak geïnstalleerd hebben. Een van de positieve zaken die wel door dat ’Midden-Oostenconflict-filter’ heen geraakt, is de Israëlische tolerantie tegenover de eigen holebigemeenschap en dat is belangrijk en ik verwijs er ook naar.”

Maar de Groen-politica erkent ook dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen voorrang geniet: “Ik denk dat het conflict toch een aantal dingen overschaduwt. Je mag de goede aspecten van het beleid van de Israëlische regering niet gebruiken om de slechte maatregelen goed te praten. De bezetting van de Palestijnse Gebieden duurt nu al 45 jaar, dat is een mensenleven lang, en dat kan zo niet verder, we moeten tot oplossingen komen.”

Het integrale interview kan u lezen in Joods Actueel dat donderdag verschijnt. Onderwerpen die ook aan bod komen: het verschil en de gelijkenissen tussen keppeltje en hoefddoek, de religieuze slacht, antisemitisme bij allochtonen.

Advertentie

Voor een abonnement, klik hier.