Van Besien (Groen) over stijgend antisemitisme in Europa: “laten we er geen moslimprobleem van maken”

Wouter Van Besien en Michael Freilich (foto: Donald Woodrow / Joods Actueel)

Tijdens een interview met Joods Actueel reageerde Wouter Van Besien, lijsttrekker van Groen in Antwerpen, op het stijgend antisemitisme in Europa. Hij weigert dit te erkennen als een probleem van de moslimgemeenschap of van de islam. “Dat is de kop in het zand steken”, aldus Michael Freilich, “door een probleem niet te durven benoemen, zal je de oorzaak ook nooit aanpakken”.

Naar aanleiding van een stijgend aantal gewelddadige incidenten verklaarde Angela Merkel enkele dagen geleden dat er in Duitsland een “ander soort antisemitisme heerst, geïmporteerd door vluchtelingen of door mensen van Arabische origine”.

In Frankrijk ondertekenden dan weer 300 prominenten – waaronder grote namen zoals oud-president Nicolas Sarkozy en acteur Gérard Depardieu – een open brief over deze problematiek. De tekst haalt uit naar een deel van de Franse elite “dat de islamistische radicalisering, en het antisemitisme dat het met zich meebrengt, enkel beschouwt als uitdrukking van een sociale revolte”.

Wouter Van Besien:

“Mensen gaan reduceren tot hun gemeenschap, tot hun geloof, dat kan niet. We mogen niet veralgemenen. Uiteraard moet je het probleem van antisemitisme benoemen en aanpakken maar laten we er toch geen moslimprobleem of islamprobleem van!

Advertentie

Want ‘de islam’ bestaat niet, er zijn daar heel veel schakeringen in. Er zijn ook veel moslims die niet antisemitisch zijn en ik ga die niet allemaal in dezelfde zak steken ”.

Joods Actueel hoofdredacteur Michael Freilich noemt deze houding “kortzichtig”.

“Uiteraard zijn niet alle moslims antisemiet, maar die groep is daar wel extra vatbaar voor, we mogen er niet blind voor blijven. De elf recente moorden op Joden in Frankrijk werden allemaal gepleegd door geradicaliseerde moslims, daar kun je toch niet omheen.

Als je het probleem niet bij naam durft noemen vanwege een politieke correctheid, dan zal het probleem alleen maar erger worden. Zo zullen we ook nooit investeren in programma’s voor jongeren uit die gemeenschap noch in gesprekken met imams en mensen uit die groepen.”

Het uitgebreide interview met Van Besien leest u in de volgende editie van Joods Actueel.