Knokke haalt Zwinkrant uit de rekken

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft met onmiddellijke ingang besloten om alle edities van De Zwinkrant uit de rekken te halen bij de toeristische kantoren en bibliotheken van de kustgemeente. Dat heeft Joods Actueel vernomen van verschillende bronnen. Het nieuws werd ook bevestigd aan onze redactie door Eerste Schepen Maxim Willems (GBL) van Knokke.

“Alle exemplaren zijn reeds verwijderd”, aldus de schepen die verantwoordelijk is voor Toerisme en voor de bibliotheken in de gemeente. “En ik kan u zeggen dat burgemeester Lippens en al mijn collega schepenen op hun ziel getrapt zijn door de beweringen die de Zwinkrant over onze Joodse landgenoten publiceerde. Ik ben daardoor diep geraakt en ik ben NIET-Jood voor alle duidelijkheid ” aldus de schepen.

Eigen initiatief
De schepen zegt ook dat de actie om de Zwinkrant uit de rekken te halen op eigen initiatief van het gemeentebestuur is gekomen en niet op vraag van Joodse organisaties of Joods Actueel. Willems voegt er aan: “Knokke-Heist heeft nog nooit één probleem zelfs niet met één enkele Jood gehad en ik weet waarover ik spreek want ik ben geboren en getogen in Knokke-Heist.”

Grond van waarheid
Vandaag lezen we trouwens in de krant De Morgen dat de hoofdredacteur van de Zwinkrant Guido Deville blijft volharden. Hij wil niets weten van het wettelijke recht van antwoord voor de Joodse gemeenschap en stelt, “ik neem niets terug van mijn woorden, het gaat over satire, maar dan wel over satire met een grond van waarheid”. Ter herinnering, de krant schreef dat het geen wonder is dat we niet van Joden houden, ze wanen zich Übermenschen, nazi’s en Joden één pot nat.

Advertentie

Adverteerders
Volgens één van de adverteerders, die liever niet bij naam genoemd wil worden, zou hij het niet meer dan correct vinden om het bedrag dat hij voor zijn advertentie in de Zwinkrant betaalde terug op zijn rekening te zien. “En als ze nog steeds blijven weigeren om in te zien dat dit pure laster is aan het adres van de Joodse gemeenschap dan hebben ze mij in elk geval gezien als adverteerder en ik denk dat ik niet de enige handelaar ben die niet met dit soort praktijken wil geassocieerd worden.”

Het lijkt er ook op dat het gemeentebestuur van Knokke-Heist  ook toekomstige edities van De Zwinkrant zal weren als de redactie het recht van antwoord van de Joodse gemeenschap niet zal publiceren.