Debat in Nederlandse Kamer over ritueel slachten

In Nederland is de Tweede Kamer volop bezig met debatten rond het al dan niet verbieden van de koosjere slacht. De Britse opperrabbijn Lord Jonathan Sacks werd uitgenodigd om zijn zegje te doen.

Bekijk hieronder de reportage van Nieuwsuur. Maar eerst twee opmerkingen, de videobeelden over slachten in het clipje zijn niet afkomstig van de Sjechita, de koosjere slacht. Punt twee, de reportage laat uitschijnen alsof het debat gaat tussen dierenleed enerzijds en godsdienstvrijheid anderzijds, maar dat beeld is incorrect. Ook volgens de Joodse ritus is het van het hoogste belang dat het dier niet zou lijden en wordt de stelling geponeerd dat het doorsnijden van de halsslagader en slokhals in één snelle beweging alle toevoer van bloed tot de hersenen doet stoppen en het dier daarbij geen pijn voelt. Wetenschappers zijn er trouwens nog steeds niet uit of er daarbij nu wel of geen dierenleed optreedt.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.