Belgische Joden bezorgd over bouw asielcentrum nabij begraafplaats Nederland

Dhr. Kornfeld tijdens de openbare zitting op dinsdag

Verschillende joodse organisaties uit ons land zijn uitermate bezorgd over de mogelijke bouw van een centrum voor asielzoekers in de Nederlandse gemeente Putte. Die zou vlak naast de Joodse begraafplaatsen worden opgetrokken en vijftien jaar lang meer dan 500 asielzoekers huisvesten. Omdat er in België geen eeuwige concessie bestaat voor kerkhoven (de grond wordt na 50 of 100 jaar gerecycleerd) worden Belgische Joden al meer dan 100 jaar net over de grens, in het Nederlandse Putte, begraven.

Maar de plannen van de Nederlandse overheid om een groot centrum voor illegale asielzoekers te bouwen pal tegenover deze begraafplaatsen doen de wenkbrauwen fronsen. Op dinsdag kaartte dhr. Pinkhas Kornfeld van de Antwerpse Joodse gemeenschap deze problematiek aan tijdens een hoorzitting in Putte. Hij bracht er de geschiedenis van de Joodse begraafplaatsen en vertelde over de vele duizenden die er begraven liggen, waaronder enkele illustere rabbijnen, een schipbreukeling van de bekende Titanic en ook verbrandde Thora-rollen die volgens de Joodse wetgeving net als mensen dienen te worden begraven.

Dhr. Kornfeld legde, onder grote belangstelling van het publiek, ook uit hoe de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog eerst in België werden begraven om na het einde van de bezetting te worden overgebracht naar Nederland. “Uit heel de wereld komen pelgrims hier naartoe om de Joodse graven te bezoeken”, voegde hij er aan toe.

“Dit dreigt nu in gevaar te komen”. Kornfeld legde uit niets tegen asielzoekers te hebben maar zei dat we niet blind kunnen zijn voor de mogelijke gevolgen van zo’n stap. “Deze mensen werken niet en hebben de hele dag lang niets te doen, komt daar nog bij dat ze vaak afkomstig zijn uit landen waar het antisemitisme met de paplepel wordt ingegeven. Een makkelijk doelwit om hun frustraties op af te wentelen is al snel gevonden. En de begraafplaats heeft geen conciërge of bewaking. Als vandalen grafstenen willen afbreken of erger, mensenresten willen opgraven zoals eerder in Frankrijk gebeurde, dan kunnen ze dat heel de nacht lang doen eer iemand dit zal opmerken”.

Voor WOII deed de mythe de rond dat Joodse mensen veel geld hadden en met goud en andere waardevolle bezittingen werden begraven. Het duurde niet lang vooraleer mensen de graven wilden openbreken. Een groot hek werd toen gebouwd. Men maakt zich dan ook zorgen indien dit opnieuw zou gaan gebeuren.

Advertentie

Meerderheid tegen?

Tijdens de vergadering eerder deze week bleek dat een meerderheid van de Nederlandse partijen tegen de komst van het centrum zijn. Dinsdagavond waren de tegenstanders massaal aanwezig bij de gemeenteraad. Met spandoeken die aan duidelijkheid niets te wensen overlieten en veel afkeurend gejoel. Ondertussen heeft ook Dirk Van Mechelen, burgemeester van de Belgische buurgemeente Kapellen, zich uitgesproken tegen het plan. Blijkbaar heeft het felle protest, ook van de Joodse gemeenschap, een invloed gehad. De officiële stemming over het voorstel is pas op 6 juli, maar oppositiepartijen D66 en PvdA, evenals coalitiepartijen CDA en VVD lieten nu al weten niet met het voorstel in te zullen stemmen. Met slechts zeven stemmen voor en twaalf tegen, lijkt de resolutie dan ook weinig kans op slagen te hebben.