Israëlisch minister van buitenlandse zaken: “Europese uitstappen van Ayoob Kara moeten stoppen”

Ayoob Kara (links) en een breed glimlachende Filip Dewinter van het Vlaams Belang
In een officieel schrijven aan premier Netanyahu klaagt Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, het feit aan dat vice-minister Ayoob Kara steeds meer “contacten legt met antisemieten en neo-nazi’s in Europa”.

Volgens Lieberman veronachtzaamt Kara Israëls buitenlandpolitiek en berokkent hij schade aan het imago van het land. “Kara houdt geen rekening met de buitenlandse politiek van Israël en beïnvloedt op negatieve wijze de beeldvorming over Israël”.

Enkele weken geleden was Ayoob Kara ook te gast in ons land op uitnodiging van het Vlaams Belang. Onze hoofdredacteur stelde tijdens een persmoment enkele pertinente vragen hierover (zie hier). Kara stelt tijdens zijn bezoeken aan Europa steevast dat hij in privé naam aanwezig is en niet namens de regering in Jeruzalem.

Hij was eerder o.a. op bezoek in Oostenrijk en Duitsland. Ayoob Kara maakt deel uit van de Druzen, een Arabische volksstam uit de regio die deelnemen aan alle aspecten van het leven in Israël, met inbegrip van strijden in het leger en meedoen aan de verkiezingen.

In zijn brief schrijft Lieberman dat hij “recent kennis nam van contacten die de staatssecretaris in Europa had met extremisten die gelinkt worden aan racistische en antisemitische groeperingen, zonder hierbij onze officiële vertegenwoordigers in die landen te raadplegen”.

Advertentie

“Israël heeft een duidelijke politiek om dergelijke contacten te verbieden. Zo’n contacten zijn controversieel en brengen ernstige schade toe aan het imago van Israël binnen de internationale gemeenschap.”

“Deze daden van een officiële vertegenwoordiger van de Israëlische regering gaan volledig in tegen het beleid van de regering en de houding van onze buitenlandse vertegenwoordigers – het is noodzakelijk dat dit ogenblikkelijk een halt wordt toegeroepen.”

De krant Yedioth Ahronoth “onthulde” dat Kara vorige week een ontmoeting had met de Zweeds-Duitse miljonair Patrik Brinkmann die banden onderhoudt met Duitse neo-nazigroepen in Berlijn. Dat is geen groot nieuws aangezien Kara en Brinkmann enkele weken geleden in Brussel elkaar al hebben ontmoet.

Ayoob Kara naast Patrik Brinkmann en de partijtop van het Vlaams Belang

Brinkmann, die een extreemrechtse anti-islampartij wil oprichten in Duitsland beweert geen antisemiet te zijn. Toch roepen zijn eerdere contacten met de Duitse neo-nazipartij NPD en zijn lidmaatschap van nog een andere neo-nazivereniging vragen op bij zijn ideologische overtuigingen.

Blijkbaar heeft de minister van Buitenlands Zaken de overzeese reizen van de staatssecretaris nauwkeurig in de gaten gehouden en een lijst bijgehouden van alle contacten die hij met antisemitische of neo-nazistische elementen in Europa legde.

Lieberman stuurde een gedetailleerd verslag op van Kara’s reizen in Europa, met inbegrip van zijn de reacties van de diverse ambassades.  Eén zo’n reactie stelde: “de relaties van de staatssecretaris met de uiterst rechtse partij in Oostenrijk brengt schade toe aan ons en de Joodse gemeenschap.”

De buitenlandminister vroeg dat Netanyahu persoonlijk tussenbeide komt en een einde maakt aan de buitenlandreizen van Kara.

Advertentie

Volgens onze bron was de premier tot nu toe opmerkelijk mild voor zijn staatssecretaris omdat die deel uitmaakt van een minderheidsgroep die hij niet graag als bondgenoot wil verliezen. Benieuwd of de brief van Lieberman daar iets aan zal veranderen.