Rabbijn zegt dat Chuetas op Palma de Mallorca Joden zijn

Een Israëlische rabbijn heeft een groep inwoners van het Spaanse eiland Mallorca als Joods bestempeld. De Chuetas van Palma de Mallocra stammen af van de Joodse eilandbewoners die zeshonderd jaar geleden gedwongen werden om zich tot het katholiscisme te bekeren.

Een groot deel van deze afstammelingen kunnen hun afkomst natrekken tot aan hun voorouders die destijds werden vermoord omdat ze het Jodendom bleven praktiseren.

Er werd een rabbijn naar het eiland gestuurd om de afstamming van de leden van Chuetasgemeenschap te onderzoeken. Daarbij kwam aan het licht dat deze groep, die twintigduizendleden telt, een hechte band met elkaar behielden maar ook dat de meeste onder hen een van de vijftien belangrijkste Chuetafamilienamen dragen.

Nissim Karelitz, een orthodoxe rabbijn zei tegen de Jeruzalem Post: “Het staat vast dat de Chuetas tot op de dag van vandaag  het gebruik in stand houden om enkel  te trouwen met leden van  de eigen gemeenschap. Daardoor zijn diegenen die verwant zijn met die vorige generaties ook nu wel degelijk Jood”.

Advertentie

De Chuetas – het woord  is afgeleid van het Catalaans voor varken – werden ongenadig hard vervolgd in de Middeleeuwen. Rond 1435 waren ze zonder uitzondering allemaal bekeerd tot het katholicisme of vermoord. Niettegenstaande de gedwongen bekeringen bleef het hen verboden om met andere katholieken te trouwen en bleven een groot aantal beroepen voor hen eeuwenlang ontoegankelijk.