Israëlisch leger entert schip dat blokkade wil doorbreken

Het Franse jacht, de Dignity al-Karama

Israëlische mariniers zijn dinsdag aan boord van een Frans jacht gegaan, dat de blokkade van de Gazastrook wil doorbreken. Ze slepen het 19 meter lange schip naar de Israëlische haven Ashdod. Dat berichtte het Arabische tv-station Al Jazeera. Een Israëlische woordvoerster liet weten dat de operatie om aan boord te gaan vreedzaam verliep. Het jacht, de Dignité-al Karama, vervoert 16 activisten.

De activisten wilden Israëls zeeblokkade van de Gazastrook doorbreken. Het schip, de Dignity al-Karama, was zaterdag uit Griekenland vertrokken, liet een van de opvarenden, Thomas Sommer, maandag telefonisch weten.

Toen het vaartuig de wateren voor de kust van Gaza naderde, werd het door vier Israëlische marineschepen omsingeld. De marine liet de opvarenden via de radio en een megafoon officieel weten dat ze de zone naderden die door Israël tot verboden gebied is verklaard. Ook bood Israël de bemanning aan dat het schip eventueel aanwezige hulpgoederen voor de Palestijnse bevolking van de Gazastrook in de haven van de Israëlische stad Ashdod mag lossen. De goederen zouden na inspectie over land naar de Gazastrook kunnen worden vervoerd.

De Dignity is voor zover bekend het enige van tientallen schepen die weken geleden Israëls zeeblokkade van de Gazastrook hadden willen doorbreken, dat het is gelukt om uit te varen. De Griekse autoriteiten hebben de andere schepen, omwille van de veiligheid van de actievoerders, geen toestemming gegeven om te vertrekken. Israël heeft bij herhaling laten weten niet te accepteren dat de blokkade wordt geschonden.

Advertentie

Aan boord van de Dignity zijn zestien activisten en journalisten, zei Sommer maandag. Vorig jaar mei eindigde een poging van Turkse actievoerders om de kust van de Gazastrook te bereiken in een gewelddadige confrontatie. Actievoerders vielen commando’s die het schip enterden met ijzeren staven en andere wapens aan. De Israëlische militairen schoten daarop negen activisten dood. De relatie tussen Israël en Turkije kwam daardoor ernstig onder druk.