Eminente prof verlaat ULB na aanhoudend anti-joods klimaat

Jacques Brotchi, een prominente figuur binnen de Belgische Joodse gemeenschap en een internationaal vermaard neurochirurg, heeft laten weten dat hij zijn bestuursfunctie aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) neerlegt, dat meldt het European Jewish Press op haar website.

Jacques Brotchi is tevens senator voor de MR, hij werd tot de adelstand verheven door de koning enkele jaren geleden en draagt ook de titel ‘baron’.

Brotchi nam zijn besluit omwille van de lakse houding van de academische overheid van de instelling naar aanleiding van een reeks antisemitische incidenten.

Advertentie

In zijn ontslagbrief aan de rector liet de bekende neurochirurg weten dat hij zich niet langer thuis voelt aan de ULB. “Ik vraag me af of deze universiteit nog wel voor ‘vrij onderzoek’ staat of dat het een ‘vrijplaats voor antisemitisme’ geworden is”, aldus de chirurg.

De incidenten waar Brotchi het over heeft zijn ondermeer:
– de installatie van een ‘Israëlisch’ checkpoint aan de ingang van de campus waar voorbijgangers werden lastiggevallen
– het uitnodigen van de antisemitische performer Dieudonné waarbij er niet werd gereageerd op de commentaren van deze Franse komiek
– de studentendoop in ware nazistijl
– een artikel in het Solvaymagazine waarbij de auteur antisemitische stereotypen hanteerde en zijn vooroordelen aan de Protocollen van de Wijzen van Sion leek te ontlenen

De enige die wel reageerde na deze voorvallen was de Unie van Joodse Studenten van België (UEJB). Een student reageert ook nu: “De situatie aan de universiteit is zeker voor Joden moeilijk geworden”.

Professor Brotchi die ook als senator voor de MR zetelt zegt dat hij zijn beslissing aan de universitaire overheden ook in een persoonlijk gesprek heeft toegelicht maar dat hij niet de indruk heeft dat ze de ernst van de sitatutie begrijpen. “Ik heb hen verteld dat ik Joodse families ken die er nu de voorkeur aan geven om hun kinderen aan de UCL, de katholieke universiteit, te laten studeren.”

Vorige maand verscheen in le Vif-L’Express een interview met de Brusselse rector Didier Viviers maar die ontkent dat zijn universiteit een antisemitisch bolwerk geworden was. Viviers zegt wel de verschillende incidenten te betreuren maar noemt dit een “lastercampagne”.

Volgens Brotchi loopt het aan verschillende Europese universiteiten fout: “De academische boycot van Israël waarbij de antizionistische acties onderhand de vorm aannemen van antisemitisme zijn er niet alleen aan de ULB, maar dat is geen reden om dit in Brussel maar op zijn beloop te laten”.