Joodse studentenleider is antisemitisme aan ULB zat

02 ULB

De Franstalige krant L’Avenir liet in haar editie van vorige maand Jonathan De Lathouwer aan het woord waarbij die zijn ongenoegen over het “sluipende antisemitisme” aan de ULB (l’Université Libre de Bruxelles) niet onder stoelen of banken steekt.

De Lathouwer die sinds mei van dit jaar de nieuwe voorzitter is van de Unie van Joodse Studenten in België is niet te spreken over het feit dat hij en zijn vereniging niet aan de bak komen om zichzelf als organisatie te presenteren binnen de universitaire gemeenschap. De drieëntwintigjarige student oordeelt dat een universiteit die pretendeert het vrije onderzoek in ons land te vertegenwoordigen ook respect moet tonen voor de diversiteit van de Joodse studentengemeenschap.

“Het gaat niet om antisemitisme dat van de daken geschreeuwd wordt maar om een stil antisemitisme dat wel aanwezig is. De universiteit heeft zelfs anti-Israëlische boycotacties geformaliseerd maar wij worden monddood gemaakt door ons onterecht af te schilderen als extreemrechtste zionisten. Dat maakt sommige studenten bang. Er werd blijkbaar een cordon sanitair tegen ons ingesteld en als we al eens een affiche uithangen dan blijkt ze even later verscheurd te zijn.”

Tegen Joods Actueel zei De Lathouwer dat de problemen door een minderheid van links-extremistische studenten veroorzaakt wordt die zich meestal van hatelijke slogans bedienen. Hij noemt daarbij COMAC (de PVDA-PTB jongeren bij naam). “Deze extremisten diaboliseren Israël en de Joden die het bestaansrecht van Israël steunen, worden als zionisten bestempeld. Het begrip zionisme leggen ze vervolgens uit als een soort nazisme of een gewelddadig racisme zoals dat bestond in het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Ze dulden geen enkele tegenspraak tegen hun propaganda en ze hebben er geen oren na dat we een Belgische studentenvereniging zijn en geen Israëlische.”
De ULB kwam de afgelopen jaren al vaker op een negatieve manier in het nieuws.  Zo hield de bekende neurochirurg en MR-senator Jacques Brotchi zijn bestuursmandaat aan de ULB voor bekeken omwille van de lakse houding van de academische overheid van de instelling naar aanleiding van een reeks antisemitische incidenten.

Advertentie

Brotchi was niet te spreken over de opvoering van “Israëlische checkpoints” aan de ingang van de campus waarbij voorbijgangers werden lastiggevallen, het uitnodigen van de antisemitische komiek Dieudonné, een studentendoop in ware nazistijl en antisemitische publicaties in een universiteitskrant. Bij al deze ULB-wantoestanden komt steeds nadrukkelijker het onvermogen van rector Didier Viviers in beeld om hier een einde aan te maken. Hij stelt na elk incident dat het om een hetze tegen zijn universiteit gaat.