Homopartner mag mee op diplomatieke missie

De staat Israël heeft een diplomatiek paspoort uitgereikt en een permanente Israëlische verblijfsvergunning verleend aan de homosexuele partner van een Israëlisch diplomaat.Zo kan deze partner op legale manier mee op diplomatieke missie, aldus de krant Yedioth Ahronoth afgelopen maandag.

De Israëlische diplomaat en zijn niet-Joodse vriend leven al meerdere jaren samen en hebben een kind. De twee leerden elkaar kennen toen de diplomaat als ambassadeur werkte in een Oost- Europees land. Na drie jaar verhuisde het koppel naar Israël waar ze hun kind opvoedden. Recent vernam de diplomaat dat hij ambassadeur kon worden in een ander Oost-Europees land maar dit zou inhouden dat hij zijn partner, die slechts over een tijdelijke verblijfsvergunning beschikt moet achterlaten.

Waarnemend minister van buitenlandse zaken Daniel Ayalon en directeur-generaal Rafi Barak van hetzelfde ministerie kwamen tussenbeide en verzochten de bevoegde commissie om de partner een permanente verblijfsvergunning te verlenen zodat hij mee op diplomatieke missie zou kunnen. Het uitzonderlijke verzoek werd door het uitzonderingscommité onder leiding van directeur Ammon Ben-Ami ingewilligd.

Het is de allereerste keer dat het Israëlisch staatsburgerschap werd verleend aan een partner van hetzelfde geslacht die overigens de eerstkomende jaren niet in Israël zal verblijven.