Mayumana van Tel Aviv naar Antwerpen met nieuwe Momentumshow

Van 13 tot 16 oktober davert de Antwerpse Koning Elisabethzaal op haar grondvesten. De internationale cast vanMayumana zakt na meer dan vijf jaar eindelijk terug af naar Antwerpen voor hun nieuwste show Momentum! Centraal element in de show is tijd. Tijd en ritme zijn ontegensprekelijk verbonden. Dit wordt ondermeer geïllustreerd door tikkende klokken, zandklokken, videobeelden, muziek en uiteraard de perfect synchronisatie van al die elementen met de ritmische bewegingen van de dansers. Momentum! pakt jong en oud in en neemt hen mee naar een wereld waar humor, muziek en ritme samenkomen.

Met ritme de wereld rond – 15 jaar Mayumana in een paar woorden…
Mayumana begon in 1996 toen Eylan Nyphar en Boaz Berman een show creëerden die elementen uit de disciplines ritme, dans, spektakel, pantomime en humor samenbracht in een uniek spektakel. Na audities en een creatief proces met artiesten, acteurs, dansers en zangers werd de Maymana groep geboren in een kelder in Tel Aviv. Zes maanden later ging hun eerste show er in première. In Tel Aviv werd dankzij het Mayumana succes een eigen theater opgericht. Een oude opslagruimte nabij de oude vissershaven werd opgetoverd tot het Mayumana House. Met 400 zitplaatsen is het een van de meest bezochte theaters in de omgeving van Tel Aviv.Van 2000 tot 2006 toerde Mayumana succesvol de wereld rond en trad verschillende keren op in meer dan 30 landen. Met meer dan 4 miljoen verkochte tickets wereldwijd staat Mayumana zonder twijfel op de wereldkaart. De Mayumana producties zijn telkens opnieuw een groot succes in België. Al meer dan 100.000 Vlamingen zagenMayumana aan het werk. Verhoudingsgewijs naar het aantal inwoners telt België zelfs het meeste aantal bezoekers na thuisland Israël en Spanje.

“Een mooie brok theater binnen in zijn intelligente mix van humor, percussie en spektakel” – De Standaard

“Stomend & ritmisch. Geen minuut blijf je op je honger zitten” – De Zondag

Advertentie

“Hard to describe but easy to like, audience participation smartly choreographed. Most every other aspect is just as well balanced. Momentum! has an infectious beat and physical pyrotechnics to match” – The New York Times
Tijd staat centraal – hier en nu is essentieelDe eerste versie van Momentum! ging in 2009 in première in Madrid en deze week gaat op dezelfde plek de allernieuwste versie van de show in première. “We geloven in constante verandering,” zegt Eylon Nuphar, één van de drie stichtsters vanMayumana. “Maar dit is niet zomaar een opfrissing. Meer dan de helft van de show werd veranderd. Nieuwe technologie werd toegevoegd, nieuwe choreografie ook. Het is eigenlijk een totaal nieuwe show geworden. Mayumana staat nooit stil…” Vijf weken lang staat de show nu in Madrid en in oktober komt de show eindelijk terug naar AntwerpenMomentum! legt op een creatieve manier de link tussen tijd en ritme en tijd en synchronisatie. Hiervoor worden onder meer speciaal ontwikkelde tijdselementen en bewegingssensoren gebruikt. Het geheel wordt versterkt door hoogtechnologische videotechnologie. Het resultaat is één kleurrijk feest: niet te stoppen beats en ritme, live muziek, verbazingwekkende videobeelden, waaghalzerij, schitterende choreografieën en de stimulerende medewerking van het publiek. “Het publiek is cruciaal voor deze show,” bevestigt Boaz Berman, de andere creatieve kracht achterMayumana. “De mensen zorgen ervoor dat elke show zichzelf als het ware opnieuw uitvindt. Elke voorstelling is anders. Alles is telkens anders…”
Belg zorgt voor het mooie weer in de internationale castDe artiesten van Mayumana zijn multicultureel en komen uit de hele wereld. In elke grootstad waar de show op dat moment doorgaat worden regelmatig audities gehouden die voor iedereen toegankelijk zijn. Selectiecriteria hangen af van verschillende factoren : extreme flexibiliteit, dans, ritmegevoel. Eens een artiest wordt aangenomen volgt een intensieve opleiding van een zestal maanden waar de Mayumana-vaardigheden worden aangeleerd.Tim Vrancken is op dit moment de enige Belg in het dansgezelschap en tevens de jongste. Hij begon met dansen toen hij 13 was en volgde les in klassieke & moderne dans, street Dance en acrobatie. Hij beoefent ook trampoline en klimmen. Een sportieve en getalenteerde jongen die al op trad met onder andere Franco Dragone. (Tim Vrancken is beschikbaar voor interviews & fotoshoots)

Praktische informatie

Cast: Sergio Braams, Tim Vrancken, Ido Kagan, Itamar Dari, Hovav Shoshan, Ruth Aharoni, Talia Blik, Malu Bus, Hile Yafe, Yael Mahler

Datum: 13 – 16 oktober 2011

Plaats: Koningin Elisabethzaal – Koningin Astridplein 26, 2000 Antwerpen
Tickets: vanaf 40 euro (exclusief reservatiekosten) via Fnac, Sherpa en gracialive.be