Lezing over protestants netwerk om Joden te redden in Antwerpen

Jan Maes is godsdienstleraar en historicus. Hij begon in  2004 aan een onderzoek dat moest resulteren in materiaal waarmee godsdienstleraren de Holocaust in hun lessen ter sprake konden brengen. Maes wist vanuit zijn praktijkervaring al dat de meeste leerlingen aan een ‘holocaust-vermoeidheid’ leden.

“Voor mijn leerlingen was en is die gruwel verbonden met verre plaatsen in Duitsland en andere landen”, aldus Maes die daarom op zoek ging naar nieuw materiaal van en over concrete personen uit het Antwerpse. Zijn intense speurwerk bracht hem tot in Nederland, de U.S.A en Israël. Hij ontdekte onder andere een voorheen nooit eerder geïdentificeerd netwerk van minstens 17 redders van de protestantse gemeenschap in de Sanderusstraat te Antwerpen.

Eén vraag die lang open bleef was dat over een geredde joodse meisje, Sylvieke.  Jan Maes vertelt ons het intrigerende verhaal rond Sylvieke, en dat is een verhaal met omstaanders, slachtoffers en daders.

Praktische info: woensdag 28 september om 13.30 uur Locatie: in de grote zaal van Elcker-Ik  Breughelstraat 31 Antwerpen