Reacties bij nakende vrijlating Gilad Shalit

Ook in ons land werd er gemanifesteerd tegen de ontvoering en slechte behandeling van Gilad Shalit. Medestanders zijn opgetogen over de aangekondigde vrijlating

Nadat bekend geraakte dat de ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit binnen enkele dagen zou vrijkomen heeft de Franse president Nicolas Sarkozy getelefoneerd met Noam Shalit de vader van de ontvoerde Israëlische soldaat. Gilad Shalit die al 5 jaar wordt vastgehouden door Hamas heeft naast de Israëlische nationaliteit ook het Franse staatsburgerschap. Sarkozy liet weten dat Frankrijk met grote vreugde vernomen heeft dat een oplossing bereikt werd die naar de vrijlating van Shalit leidt.

Benny Gantz, opperbevelhebber van het Israëlische leger, verklaarde dat er een zware prijs betaald werd – Israël zou in ruil voor de vrijlating 1027 Palestijnse gevangenen aan de terreurbeweging Hamas overhandigen – maar dat er geen andere keuze was: “Israël moet zijn soldaten naar huis brengen” aldus Gantz. Ook oppositieleidster Tzipi Livni (Kadima) feliciteerde de familie Shalit met het bereikte akkoord van de regering en zei: “Vandaag valt een zware last van uw schouders, maar we mogen ook niet vergeten hoe deze gevangenenruil moeilijke ogenblikken zal betekenen voor families die het slachtoffer werden van de terreur”.

Deze ochtend verzamelden opnieuw supporters aan de protesttent in de buurt van de ambtswoning van premier Netanyahu in Jeruzalem om hun vreugde te uiten over de komende vrijlating. Aviva en Noam Shalit, de ouders van Gilad, worden later op de dag in Jeruzalem verwacht. “Ohad Kaner een prominente activist in het Shalitgebeuren zei: “Ik heb Aviva nog nooit met zo een brede glimlach gezien maar onze droom wordt pas echt werkelijkheid op het ogenblik als we haar Gilad in haar armen zien nemen”.

Wereldwijd hebben actiegroepen die de aandacht voor de gevangenschap van Shalit onafgebroken in de aandacht bleven houden met honderdduizenden het goede nieuws via Twitter en Facebook verspreidt, sommigen van deze Facebookgroepen tellen meer dan honderdduizend leden. Het aantal Twitterberichten deed denken aan de hoeveelheid meldingen naar aanleiding van het overlijden van Steve Jobs van Apple vorige week. Ook premier Netanyahu verstuurde dinsdagavond een tweet: “We hebben een akkoord met Hamas over de vrijlating van Gilad Shalit, hij komt binnen enkele dagen naar huis”.

In alle Israëlische kranten verschenen deze morgen opiniestukken, commentaren en politieke analyses over de gevolgen van de overeenkomst op het vredesproces maar ook over de extra gevaren die het vrijlaten van meer dan duizend Palestijnse terroristen zal opleveren voor de veiligheid van de Israëli’s.

Advertentie

Als Shalit vrijkomt heeft hij vijf jaar eenzame opsluiting achter de rug waarbij hij geen enkel bezoek mocht ontvangen, ook niet van het Rode Kruis.