Israël en Hamas sluiten deal voor vrijlating ontvoerde soldaat Gilad Shalit

Groot nieuws in Israël op de dag voor Soekot. Een deal voor de vrijlating van de jonge Israëlische korporaal, Gilad Shalit, die al sinds 2006 in Gaza vastzit, werd eindelijk bewerkstelligd tussen de Israëlische regering en Hamas. Dat meldde een opgetogen Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, dinsdagavond op een persconferentie.

“Shalit zal binnen enkele dagen thuis zijn, bij zijn naasten”, aldus de premier die niet verder inging op de details van de ruilovereenkomst. In het verleden vroeg Hamas de vrijlating van de 1.000 gevangenen waaronder een aantal die veroordeeld werden voor actieve deelname en steun aan terroristische aanslagen.

De familie van Shalit, die een ware lijdensweg ondergingen de voorbije 5 jaar, reageerden emotioneel op het nieuws. Honderden mensen uit heel het land voegden zich dinsdagavond bij de familie die al enkele jaren een protesttent hebben opgesteld nabij de ambtswoning van premier Netanyahu in Jeruzalem. Er werd uitbundig gefeest, gezongen en gedanst.

Een woordvoerder van de gewapende vleugel van Hamas, Abu Obeida, bevestigde van zijn kant het nieuws. Volgens Obeida zullen er verschillende Hamasleden worden vrijgelaten die een lenvenslange gevangenisstraf uitzitten in Israël. Premier Netanyahu verklaarde echter dat de Israëlische onderhandelaars geen stappen hadden ondernomen die het land in gevaar zouden brengen. Mogelijk is een vrijlating van de terroristen ‘met bloed aan hun handen’ mogelijk mits verhuis naar een ander Arabisch land, zoals ook al eerder gebeurde.

Advertentie

Hamas kopstuk Khaled Meshal verklaarde dat er binnen 1 week 450 Palestijnse gevangenen zouden worden vrijgelaten gevolgd door nog eens 550 in twee maanden.