Update: Joodse-Libiër geëvacueerd uit Tripoli na doodsbedreigingen


Eerder berichtte Joods Actueel over het wedervaren van David Gerbi, een Libische Jood die deze zomer terugkeerde en meehielp in de strijd tegen het bewind van Khadaffi (lees hier). Na aanhoudende vijandige protesten heeft David Gerbi er mee ingestemd om het land opnieuw te verlaten. Hij werd met een militair transport geëvacueerd naar Rome.

Op de vooravond van Jom Kipoer eisten honderden betogers de uitwijzing van Gerbi. Zij droegen spandoeken met de boodschap “Er is geen plaats voor Joden in Libië”, zo berichtte de Jerusalem Post. De betogers wilden met geweld het hotel binnendringen waar Gerbi verbleef maar ze werden tegengehouden door Libische veiligheidsdiensten en overheidsfunctionarissen.

Gerbi begon eerder deze maand met het opkuisen van de Dar al-Bishisynagoge maar werd al snel door een gewapende bende gedwongen om de plaats te verlaten. Sindsdien zat hij opgesloten in zijn hotelkamer.

Hij had tevergeefs verschillende pogingen ondernomen bij de nieuwe leiders van het land om toestemming te verkrijgen de synagoge te herstellen.

Gerbi, die vertegenwoordiger is van de Wereldorganisatie van Libische Joden, zei tegen Reuters dat hij zich kandidaat had gesteld om volwaardig lid te worden van de Libische nationale overgangsraad. Hij wilde de Joodse gemeenschap vertegenwoordigen en was van plan om door de staat in beslag genomen Joodse bezittingen terug te eisen.

Advertentie

Het overgrote deel van de synagogen in Tripoli zijn onder het bewind van Khadaffi ofwel vernietigd ofwel hervormd tot moskeeën. Joodse begraafplaatsen werden onteerd om plaats te maken voor appartementsgebouwen. Gerbi ontvluchtte op twaalfjarige leeftijd met zijn familie het land in 1967.

De Arabische lente in Libië is blijkbaar niet bedoeld voor Joden.