Viering van een nieuwe sefer Thora in Oostendse synagoge

 

Een eeuw geleden werd in Oostende op het Filip Van Maastrichtplein een synagoge gebouwd om tegemoet te komen aan de noden van Joodse toeristen. In navolging van de orthodoxe synagoge van Frankfurt wordt geopteerd voor een gebouw in neoromaanse stijl. Honderd jaar later maakt het gebouw prominent deel uit van het patrimonium van de kuststad.

Honderd jaar worden, laat natuurlijk ook sporen na. De oude Thorarol liep doorheen de tijd ernstige beschadigingen op en is – volgens de rabbijnen – niet langer bruikbaar. Tijd dus voor een nieuwe sefer Thora. Op 18 september is het vreugdevolle moment aangebroken. Rabbijnen uit Luik, Brussel en Israël zijn voor de gelegenheid naar Oostende gekomen evenals een ruime delegatie uit Antwerpen, Gent en zelfs uit Frankrijk. Bij de inhuldiging worden de laatste letters ter plaatse afgewerkt, met speciale inkt. Daarna wordt de sefer Thora in groot ornaat aan de aanwezigen getoond. Om de heugelijke gebeurtenis te vieren, wordt er gebeden, gezongen en is er een sfeervolle kiddoesj. Daarmee wordt de sefer Thora een eeuwig leven toegewenst.

Met de renovatie van het dak van de synagoge is al een eerste fase in de restauratie achter de rug. Maar er is nog heel wat werk aan de winkel. Door een vlotte samenwerking met het stadsbestuur, de provincie en de Vlaamse overheid werd hiervoor in 2010 een restauratiepremie van € 187.742 toegewezen. Toch zijn de werken nog niet begonnen door administratieve beslommeringen. Nochtans is er goede hoop dat de werken binnenkort toch van start kunnen gaan. Blikvanger in de geplande werken is de restauratie van de mikva (= ritueel bad) volgens de strikt orthodoxe traditie.

Advertentie

De gangmakers van de restauratie hopen hiermee hun diensten te kunnen uitbreiden voor de Joodse medeburger / toerist. Weinig mensen weten trouwens dat er tijdens de maanden juli en augustus twee maal daags gebeden wordt in de synagoge (om 9 u. en om 20 u.). Op sabbat en op de grote feestdagen zijn er eveneens diensten. Behalve tijdens de werken, stelt de synagoge ook zijn deuren open voor bezoekers. Dit moet evenwel schriftelijk aangevraagd worden op het volgende adres: De heer Maurice Diaine, Chrysantenstraat 37, 8400 Oostende.
(L.S.)