Stripalbum over Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog nu ook in het Nederlands

Tekenaar André Juillard (Blake and Mortimer) en scenarist Yann (Lucky Luck, Marsipulami) kwamen vorig jaar beiden naar Brussel afgezakt voor een signeersessie van hun nieuwe stripalbum, Mezek. Mezek  is de bijnaam van het  Israëlische gevechtsvliegtuig de Avia S199 Hatzerim, dat de Israëli’s in het toenmalige Tsjechoslowakije konden kopen – ondanks het wapenembargo en zeer tegen de zin van de Sovjets – om met succes de confrontatie met de spitfire van de Egyptische luchtmacht aan te gaan.

De strip situeert zich tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948, kort na de oprichting van de Joodse staat. Nederlandstalige stripliefhebbers zijn opgetogen dat sinds dit najaar de Franstalige strip Mezek van tekenaar Juliard nu ook vertaald verkrijgbaar is en dat is volgens de ingewijden ook voor uitgeverij Dupuis geen vanzelfsprekendheid te noemen.

Dat de oprichting van de staat Israël niet zonder slag of stoot verloopt blijkt uit het feit dat Egyptische bommenwerpers  Tel Aviv aanhoudend onder vuur blijven nemen. Het is een strijd van David tegen Goliath: tegen de vijandelijke Spitfire-jachtvliegtuigen kan de jonge Joodse staat alleen oude en logge Mezek-jagers inzetten.

Voor striptekenaar Juillard en scenarist Yann vormen de heldhaftige gebeurtenissen van een kleine Joodse staat die zich moet verdedigen tegen de Arabische vijandigheden de gedroomde verhaallijn voor een strip in het aartsmoeilijke pilotengenre.

Yann slaagt er met zijn scenario in om het tumult rond de geboorte van de Israëlische staat in een juist perspectief te plaatsen en in een tweede verhaallijn een krachtig maar complex liefdesverhaal te ontwikkelen. Het  luchtvaartverhaal dient als kader voor een al even onverwacht als complex psychologisch drama en Julliard biedt de striplezer prachtige realistische en vooral dynamische tekeningen aan.