Israël: niemand staat boven de wet. Hooggerechtshof bevestigt dat Katsav naar de gevangenis moet

Katsav verlaat het gerechtshof na de uitspraak

Een jaar nadat de voormalige president van Israël werd veroordeeld voor verkrachting door een rechtbank in Tel Aviv, heeft deze ochtend het Israëlisch hooggerechtshof unaniem geoordeeld dat het de strafmaat en de uitspraak van de vorige rechtbank niet zal omkeren.

Volgens het hooggerechtshof in Jeruzalem is het voldoende bewezen dat Katsav, tijdens zijn ambtsperiode als minister van toerisme en president van het land, een medewerkster verkrachtte.

De gebruikelijke procedure is dat Katsav zich nu – binnen enkele dagen of weken – moet aanmelden bij de gevangenis om zijn straf, 7 jaar cel, uit te zitten.

Mogelijk kan Katsav een pardon krijgen van huidig president Shimon Peres. Niet omdat de man het verdient, maar omdat het imago van het presidentschap anders zwaar beschadigd kan worden. Vrouwenactivisten protesteren echter fel tegen deze mogelijkheid.

Later meer…