Israëlische krantencommentaren over mogelijke aanval op Iran


Na de bekendmaking van een rapport van het Internationale Atoomagentschap (IAEA) blijkt dat Iran wel degelijk aan de ontwikkeling van kernwapens werkt. In Israëlische kranten verschenen  commentaren en analyses naar aanleiding van de berichten over een mogelijke Israëlische aanval op de Iraanse nucleaire installaties.

Joods Actueel vatte twee artikels uit Israëlische kranten,die in het Hebreeuws verschijnen, samen. Engelstalige kranten in Israël zoals Ha’aretz en de Jerusalem Post zijn online in te kijken op www.haaretz.com en www.jpost.com

De commentator van Yediot Aharonot, de grootste krant in Israël, gelooft dat het IAEA rapport de laatste kans biedt om alsnog te doen waarin zowel de VS als Europa tot op heden niet in geslaagd zijn. “Het is tijd dat men nu eensgezind een internationaal front vormt om Iran met een embargo tot de orde te roepen zodat de Iraanse leiders begrijpen dat verdergaan met hun nucleaire ambities de economische crisis die het land doormaakt zal verergeren en hun regime zal destabiliseren.” De auteur van het artikel stelt verder: “Rusland wil ook niet dat Iran in de nabije toekomst over kernwapens beschikt maar het probleem staat nu eenmaal niet bovenaan op het Russische prioriteitenlijstje. Als de VS erin zouden slagen om de Russen aan boord te krijgen zal het voor China moeilijk blijven om als enige en geïsoleerde  vriend van het melaatse Teheran te blijven doorzetten. Alleen een eensgezinde wereldwijde veroordeling kan de Iraniërs ertoe bewegen om twee keer na te denken over de hele kwestie en alleen dat kan Israël er van weerhouden om aan te vallen,” is de eindconclusie

Ma’ariv, de tweede grootste Israëlische krant, maakt een soortgelijke analyse maar de conclusie is toch niet dezelfde: “De hele mediastorm en alle diplomatische inspanningen na het onthullende rapport van het Internationale Atoomagentschap zijn ingegeven door de wens om zowel Vladimur Putin als zijn Chinese ambtsgenoot president Hu Jintao te overreden”. Volgens Ma’ariv zijn er maar twee mogelijkheden: “Ofwel slaagt men erin om met sancties Iran te treffen ofwel zal Israël met of zonder de VS denken dat ze niet anders kunnen dan een militaire actie ondernemen”. Het artikel laat verder weten dat: “Met sancties tegen Iran zal de energiesector getroffen worden maar als een aanval wordt uitgevoerd zullen de schade en de gevolgen wellicht veel groter zijn”. Toch besluit de krant dat de kans op een militaire aanval nul is en zegt dat hij vreest dat de Russen, de Chinezen en de Iraniërs snel zullen ontdekken dat het om blufpoker gaat.