Binnenkort opnieuw acties tegen Israëlische producten in onze rekken

Anti-Israël activisten plannen opnieuw acties tegen warenhuizen en winkels die Israëlische producten verkopen. Eén en ander kan je lezen op de website www.palestinasolidariteit.be. Leest u even mee:

De Coördinatie Boycot Israël (COBI) roept de lokale actiegroepen op om tussen 26 november en 3 december opnieuw actie te voeren tegen de verkoop van producten uit Israël. Nog steeds verkopen de supermarkten Israëlische producten. Daar zitten ook producten uit de illegale kolonies op de Westelijke Jordaanoever bij. We willen dat de supermarkten daarmee stoppen.

Organiseer dus in die week met je lokale groep of comité één of meer boycotacties aan warenhuizen om de klanten te sensibiliseren en om een sterk signaal te sturen naar de directies van de warenhuizen. We willen dit jaar één bepaalde warenhuisketen viseren: als je laat weten aan jan.dreezen@gmail.com of jullie een lokale actie gaan voeren, sturen we hierover direct info en actiemateriaal door.

We stellen hieronder één actiemodel voor, maar je kan uiteraard kiezen voor de actievorm die jouw groep het beste ligt:

Advertentie

1.     Alle deelnemers aan de actie (behalve de persoon die ze filmt) dragen een boycot-T-shirt.

2.     Laad alle Israëlische producten in winkelkarren en rijd daarmee naar de kassa. Hang een boycotaffiche aan elke winkelkar. Zeg tegen het winkelpersoneel (en de gerant): “Deze producten zijn vruchten van bezetting; ze komen uit Israël en mogelijk uit illegale Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever; deze producten verkopen is heling en dus strafbaar.”

3.     Op het moment dat de winkelkarren aan de kassa aankomen ontvouw je een spandoek met de tekst: “deze winkel verkoopt vruchten van bezetting” en daaronder “boycot Israël”.
Dit spandoek moet je uiteraard vooraf schilderen. Koop lichte synthetische voeringstof (wordt verkocht per lopende meter;  een rol is 1,5 meter breed) en schilder de slogan er op met gewone latex muurverf. Als je een beamer ter beschikking hebt, dan kan je daarmee de slogan op de voeringstof projecteren en met een stift de contouren aftekenen.

4.     Deel aan de ingang van het warenhuis en binnen boycotpamfletten uit aan de klanten.
Opgelet: op het terrein van het warenhuis (binnen én buiten) kan het personeel/de directie je verbieden pamfletten uit te delen. Op de openbare weg mag je, zonder aanvraag bij de gemeente, pamfletten uitdelen.

5.     Film de actie met een kleine camera (zo onopvallend mogelijk), zet het gemonteerde filmpje op Youtube en stuur de link door naar zoveel mogelijk mensen en zeker ook naar ons. Wij zorgen er dan voor dat jullie filmpje gepost wordt op www.boycotisrael.info.

6.     Stuur een aankondiging van en een verslagje over je actie naar de regionale pers.

Boycotpamfletten en –affiches kan je nog steeds bestellen bij:
Palestina Solidariteit
Vierwindenstraat 60
1080 Brussel
+32 (0)2 501 67 49

Advertentie

Secretariaat open elke maandag en woensdag van 9.00 tot 17.00
secretariaat@palestinasolidariteit.be
www.palestinasolidariteit.be

 
Import groeit

Tegenvaller voor de actievoerders, het is bekend dat alle grote warenhuisketens in ons land hun aankooppolitiek laten bepalen door het koopgedrag van de consument en uit recente cijfers blijkt immers dat ondanks de economische crisis de aanvoer en verkoop van Israëlische producten in Europa en ook in ons land flink stijgt.

Daarmee bevestigt de consument zijn tevredenheid over deze goederen. In Duitsland, de grootste Europese afnemer van Israëlische voedingsproducten, is er door een aantrekkende economie zelfs een stijging van 16%. Het recent toetreden van Israël tot de OESO heeft de Israëlische uitvoer naar Europa tevens nog een flinke boost gegeven.

BHL
We publiceren voor de gelegenheid nog eens de tekst van de franse filosoof, Bernard Henry-Lévy, van enkele maanden geleden.

Onlangs planden aanhangers van BDS-beweging (Boycot,Divestment, Sanctions) een bijeenkomst in een prestigieus college in Parijs. Toen de administratie van de school de samenkomst schrapte, verschenen er berichten dat Bernard-Henri Levy en Alain Finkielkraut hiervoor druk hadden uitgeoefend. Ziehier de reactie van Lévy op deze beschuldigingen en zijn mening over de BDS-actie. Lévy, van Joodse afkomst, geldt als één van Frankrijks meest vooraanstaande schrijvers en filosofen.

Blijkbaar is het nodig een en ander te verduidelijken. Natuurlijk heb ik nooit direct, noch indirect druk uitgeoefend om deze bijeenkomst te laten afgelasten. Ik ben een groot voorstander van de confrontatie van ideeën en geloof in de kracht van ideeën. Nog meer zelfs, ik geloof in de kracht van de waarheid. Ik zou zelfs met plezier diegenen die oprecht met feiten voor de dag komen, verdedigen, maar het is duidelijk dat hier geen enkel bewijs voor wordt geleverd. Het tegenovergestelde is waar: we hebben hier te maken met een vakkundig georchestreerde, lasterlijke, krijgszuchtige, anti-democratische campagne, in één woord, een verachtelijke zaak.

Waarom? Ten eerste omdat men alleen totalitaire regimes boycot en geen democratisch land. Men kan Soedan boycotten omdat de regering zich schuldig maakt aan het uitroeien van een deel van de bevolking in Darfoer. Men kan China boycotten omdat zij zich bezondigen aan het niet respecteren van de mensenrechten o.a. in Tibet. Men kan en zou Iran moeten boycotten omdat Sakineh en Jafar Panahi onderdrukt worden. We kunnen ons voorstellen dat we ook Arabische landen boycotten die hun onderdanen het recht op vrije meningsuiting ontzeggen en bestraffen, zelfs met bloed.

Het is echter niet correct om de enige natie in het Midden-Oosten te boycotten waar Arabieren een ongecensureerde pers kunnen lezen, waar ze kunnen demonstreren als ze maar willen, waar ze hun vertegenwoordigers naar het parlement sturen en waar ze als ingezetenen kunnen genieten van hun burgerrechten.

Bovendien interesseert het de activisten niet wat de Israëlische bevolking zélf denkt over bijvoorbeeld het hervatten van de bouw van nederzettingen in de Westbank.  En evenmin hebben ze belangstelling voor het Palestijnse streven,  of voor hun belangen, of voor de dingen waar ze op hopen.  De manier waarop het Hamasregime dit aan diggelen sloeg in Gaza, het kan hun totaal niets schelen en ze zullen er ook nooit iets van zeggen.

De verklaringen van Omar Barghouti, een van de oprichters van de Palestijnse BDS campagne, geven aan iedereen die het wil horen te kennen dat zijn doel niet is twee staten op te richten maar twee Palestina’s. En de verklaringen van Ali Abunimah, mede-oprichter van de Electronic Intifada, gaan ook in tegen een tweestatenoplossing, en hij aarzelt niet om Israël te vergelijken met nazi-Duitsland en om hun filosofen te vergelijken met de columnisten van Der Sturmer. En de verklaringen van de leiders van Sabeel, een groep Palestijnse christenen die goed voet aan grond kregen in Noord-Amerika, die uit bezorgdheid het idee van “verantwoordelijk” investeren een “theologische” fundament bezorgen terwijl ze niet aarzelen om subtiel maar zeker het de “Joden-hebben-christus-vermoord” sterotype nieuw leven in te blazen.

Het presenteren van deze haatpredikers als ‘slachtoffers’ toont de intellectuele en morele verwarring waaraan de Westerse wereld ten prooi is gevallen. Spijtig, men had toch mogen hopen dat ze van hun ergste criminele verleden verlost waren.