Fotograaf Eric Roevens stelt ‘160275’ voor in Nijlen

Foto Eric Roevens: "Ik herinner me een SS'er"

160275 is de titel van de expositie met werk van fotograaf Eric Roevens die nog tot eind november in de patio van het gemeentehuis te Nijlen is te bezichtigen. Het werk van Roevens is geïnspireerd door de gebeurtenissen tijdens de Holocaust.

Naar eigen zeggen werd vooral het boek van Tobias Schiff “Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten” de inspiratiebron voor zijn fotowerk. De foto’s, die in het Nijlense gemeentehuis te zien zijn,  zijn het resultaat van vele jaren intensief fotograferen. Roevens bezocht daarvoor verschillende concentratiekampen en voerde gesprekken met overlevenden.

Met zijn foto’s en de bijhorende teksten wil een fotograferende Roevens een getuigenis afleveren met de bedoeling jongeren te raken en te sensibiliseren om nooit te vergeten wat mensen in de kampen werd aangedaan. “Het zal duidelijk zijn dat niemand kan weergeven wat deze mensen hebben doorstaan en meegemaakt”, aldus de fotograaf  in een reactie aan Joods Actueel. Roevens voert nu onderhandelingen met scholen en galerijhouders om het publiek elders in het land met zijn werk te laten kennismaken.

Ridder Nathan Ramet, een kampgenoot en persoonlijke vriend van Tobias Schiff, bracht inmiddels een bezoek aan de expositie en ook Annie Schiff, de dochter van Tobias, bezocht de fototentoonstelling. Nathan Ramet liet optekenen dat hij onder de indruk was van de manier waarop het fotowerk van Roevens de atmosfeer van de Holocaust treffend weergeeft.

Advertentie

De tentoonstelling kwam tot stand dankzij de medewerking van het gemeentebestuur van Nijlen, uitgeverij EPO en met de mentale steun van Holocaustoverlevende, Dov Nash. De tentoonstelling loopt nog de hele maand november en is te bezoeken tijdens de openingsuren van het Nijlense gemeentehuis. Organisatoren die een 160275-expositie wensen kunnen de fotograaf contacteren per email: ericroevens@telenet.be