Oproep aan burgemeester Janssens, ‘bescherm de Joodse Antwerpenaar tegen boycot’


Naar aanleiding van ons artikel over de opkomende boycot tegen Israëlische prodcuten richtte een Antwerpenaar een brief aan de Antwerpse burgemeester, Patrick Janssens. De redactie van Joods Actueel kreeg even later volgende tekst als open brief:

Geachte burgemeester,

“Problemen van elders niet importeren naar Antwerpen”, dat heeft U onlangs duidelijk verklaard in een reactie op de rellen tussen Koerden en Turken die zich hebben voorgedaan in de Antwerpse Van Kerckhovenstraat.

Gezien het groot aantal nationaliteiten in onze stad is dit des te belangrijker. Het kan daarom absoluut niet getolereerd worden dat, als er elders in de wereld spanningen zijn, deze problemen naar Antwerpen worden geïmporteerd.

In navolging hiervan, verwacht ik dan ook van mijn burgemeester eenzelfde duidelijk signaal en de nodige maatregelen om de plannen te dwarsbomen van anti-Israël activisten van de Coördinatie Boycot Israël (COBI) die volgende week opnieuw acties willen ondernemen tegen warenhuizen en joodse winkels die Israëlische producten verkopen.

Advertentie

Het boycotten van producten uit Israël treft in de eerste plaats de Joodse Antwerpenaar die koosjer voedsel nuttigt. Dat lijkt op de moderne variant van “Kauft nicht bei Juden” die wij tijdens WOII hebben gekend.

Het gaat hier overduidelijk om het importeren van het in Midden-Oostenconflict en het viseren van één bevolkingsgroep. Dat kan niet en mag u niet laten gebeuren.

Ik hoop dat u alle mogelijke maatregelen zult treffen om niet toe te laten dat het Midden-Oosten conflict naar hier wordt geïmporteerd en onze joodse stadsgenoten zult beschermen die door deze eenzijdige acties onterecht worden geviseerd.

Naam en adres bekend bij de redactie

 

Geen snoep voor Joodse kinderen

Onderstaand screenshot toont de informatie die  Pax Christi Vlaanderen tijdens een vorige boycotactie aan de actievoerders bezorgde. Daarbij aarzelt de vredesbeweging niet om “Joodse klanten” in het vizier te nemen en ook niet om ook de koosjere versnaperingen voor Joodse kinderen in Antwerpen als actie-onderdeel aan te bevelen.

Advertentie