De hulpvraag van onderzoeker Johan Braat

Monument voor de Joodse slachtoffers van het naziregime in de gemeente Roosendaal

In zijn boek De Joodse gemeenschap in Roosendaal, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog dat eerder dit jaar verscheen behandelt auteur Johan Braat de deportatie van de Joden in de gemeente Rosendaal (Nederland) . Tijdens de voorstelling van dat boek werd postuum aan Petrus van Zantvliet de onderscheiding “Rechtvaardigen onder de Volkeren”door de ambassade van Israël uitgereikt.

Momenteel doet auteur Johan Braat onderzoek naar de oude Joodse graven, graven die momenteel gerestaureerd worden. En hij richt een verzoek aan de lezers van Joods Actueel met de vraag of iemand onder hen meer weet over de Joodse familie Eduard van Emrik. In Roosendaal ligen oude Joodse graven en ik doe hiernaar onderzoek en wij restaureren deze graven. “Kan iemand me helpen want mijn onderzoek naar de familie van Emrik is vastgelopen” schrijft hij in een email aan onze redactie.

Eduard van Emrik (links) met zijn vader die een horlogeriehandel dreef in de Pelikaanstraat

In Roosendaal ligt het graf van de Jood Eduard van Emrik, geboren 18-12-1911, in Antwerpen, Hopland 45.

De vader van Emrik baatte in de Pelikaanstraat, Horlogerie Samuel ,een klokken en horloge groothandel uit . Eduard is gevlucht naar Nederland en naar alle waarschijnlijkheid dook hij onder in Amsterdam maar werd gearresteerd en via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Samuel, was getrouwd met Helena Smit en had en twee van zijn zonen, Aaron, Mozes. Beide zonen werden begraven op Joodse begraafplaats in Putte. Na de dood van Samuel heeft Joseph Strauss de zaak in de Pelikaanstraat voortgezet. Zijn zus Blanche is ondergedoken en was weerstandster en is na de oorlog getrouwd met oud-weerstander Louis Oste. Blanche werkte als diamantslijpster bij een zekere Mozes Einstein in de Vestingstraat. Fitine ( Tine ) een andere zus is na de oorlog altijd op Hopland 45 ( wellicht tot 2006 ) blijven wonen en had relatie met Pierre Snieders (directie Stella Artois)

Als u meer weet over een of meerdere van de personen in deze geschiedenis mag u dat laten weten aan onze redactie.