Palestijnen investeren fors in Israël, ondanks oproep tot boycot in de rest van de wereld

Premier Fayad verbrandt Israëlische producten, naar nu blijkt: een propaganda stunt

De Palestijnen investeren elk jaar fors in Israëlische nedezerzettingen en andere producten, ondanks het feit dat ze zelf in de rest van de wereld opreoepen om Israël te boycotten. De informatie hiervoor komt van niemand minder dan een onderzoeksteam aan de Palestijnse universiteit van Al Quds. In totaal zou het gaan om zo’n 2,5 miljard dollar op jaarbasis.
Het volgend artikel komt van de website Missing Peace.

Een Palestijnse onderzoeker van de Al Quds universiteit heeft in een proefschrift aangetoond dat Palestijnse zakenmensen voor 2,5 miljard dollar investeerden in de nederzettingen en in andere objecten in Israël. Issa Smeirat uit Bethlehem toonde aan hoe het Palestijnse ministerie van Economische Zaken aan de ene kant een boycot probeert af te dwingen op Israëlische producten, en aan de andere kant investeringen in Israël en de nederzettingen toelaat.

Uit het proefschrift kwam verder naar voren dat 16,000 Palestijnse zakenmensen, die op de West Bank wonen, permanente entreevisums hebben voor Israel. De studie bevestigt het reële beeld op de West Bank, waar dagelijks duizenden Palestijnse Arabieren werken in Joodse dorpen en steden en waar honderden Palestijnse bedrijven bijna volledig drijven op de Joodse klandizie.

Daarnaast bestaan er zelfs bedrijven die gezamenlijk worden gerund door Joden en Arabieren uit de West Bank. Een voorbeeld hiervan is een grote zaak in doe het zelf- en bouwmaterialen in Kfar Etzion een kibboets op de West Bank. De eigenaren zijn een Jood uit Gush Etzion en een Arabier uit Bethlehem.

Een ander goed voorbeeld van het economische verkeer tussen de Palestijnse Arabieren en de Israëli’s  op de West Bank, is het bedrijventerrein in Gush Etzion, wederom een nederzetting. Daar werd twee jaar geleden de eerste supermarkt geopend waar Joden en Arabieren uit de dorpen en steden op de West Bank met elkaar werken en samen inkopen doen. Sinds de opening van de supermarkt, die vooral bij de Arabieren een enorme hit is, zijn er nog meer winkels geopend die drijven op gezamenlijke Joods-Arabische arbeid en klandizie.

Advertentie

Het onderzoek van Smeirat toont aan dat de boycot die door de PA met veel ophef werd aangekondigd altijd een farce is geweest. Maar ook toont het de absurditeit aan van de boycots die in Europa en elders in de Westerse wereld tegen Israël worden georganiseerd.

Smeirat’s conclusie, dat de investeringen in Israël een gevolg zouden zijn van de gelimiteerde capaciteit van de Palestijnse investeerders – o.a. door de Israëlische controle over de West Bank, – wordt weersproken door de realiteit. Die laat zien dat ondanks de gedeeltelijke Israëlische controle, er een ‘boom’ is in  de Palestijnse investeringen in de nederzettingen maar ook in de PA, waaronder de stad Bethlehem.

Over de laatste twee jaar werden er bijvoorbeeld 12 hotels bijgebouwd in Bethlehem. Zie voor het artikel over het proefschrift: http://www.imemc.org/article/62529