Aansteking eerste kaarsen op het Schumanplein vanavond

Vandaag, dinsdag 20 december om 18:00 uur nodigen het Europees Joods Gemeenschapscentrum en Maayan ‘Hay u uit om het aansteken van de eerste Chanoekakaars bij te wonen op het Schumanplein te Brussel. Deze blijde gebeurtenis zal op een groot scherm rechtstreeks worden uitgezonden in Israël, Duitsland en Oekraïne.

Op donderdag 22 december nodigt Rabbi Pinson u uit voor het aansteken van de derde kaars te Ukkel, Heilig Verbondplein (Place de la Sainte-Alliance), eveneens om 18:00 uur.

Chabad Lubavitch te Brussel tenslotte nodigt u voor de drieëntwintigste opeenvolgende keer uit voor het aansteken van een reusachtige menora, eveneens op donderdag 22 december, om 18:30 uur op het Poelaertplein tegenover het justitiepaleis.

In Antwerpen gebeurt het aansteken van de Chanoekalichten op de Loosplaats op woensdag om juist kwart voor vijf. De organisatie daarvan is in handen van de Antwerpse Chabadbeweging, ze  zorgen voor een “vuuractractie” en gratis snoep voor iedereen. Maar ook in de Antwerpse stadsfeestzaal staat, zoals vorig jaarn een grote menora klaar voor het Joodse lichtfeest.

Nieuw is dat ook in Knokke-Heist voor het eerst de chanoeka zijn licht zal  laten schijnen op het Van Bunnenplein aan de zeedijk. Daar is het rabbijn Tvardovitz Menahem die om 16.45 die de negenarmige kandelaar zal zal ontsteken.

Advertentie

In alle grote steden

Via deze link kan je het ontsteken van de Chanoekakandelaar  in Parijs, in Jeruzalem en in New York via een satellietverbinding online meemaken.

Joods Actueel merkte vandaag  de originele manier op waarmee de grote boekhandel Filigranes op de Regentlaan in Brussel   zijn klanten tegelijkertijd een gelukkig kerstfeest en een gelukkig Chanoekafeest wensen: zij hebben in reuzeletters “Happy Crisnuka” op hun etalage  geschilderd.