Joods Actueel viert vijfde verjaardag!

Ter gelegenheid van onze vijfde verjaardag brengen wij hier reeds het voorwoord van onze editie van januari 2012. Nog geen abonnee? Aarzel niet en klik hier.

Waarde lezer,
 
U houdt bij deze het 60ste nummer van Joods Actueel vast. Een verjaardagsnummer, want exact vijf jaar geleden rolde het eerste exemplaar van ons maandblad van de persen. Dat was in januari 2007. De transitie van week- naar maandblad blijkt een succes. We moeten het toegeven, bij de oprichting van Joods Actueel was het enkele maanden bang afwachten of de nieuwe formule wel zou aanslaan.

Vijf jaar is voldoende tijd om hierop antwoord te bieden en dat luidt volmondig: ja! Niet alleen zijn we er in geslaagd elke maand steeds meer lezers en adverteerders aan te trekken, ook onze naambekendheid is ondertussen een vaste waarde geworden in het Nederlandstalig perslandschap. Elke maand opnieuw staat een team van bijzonder gemotiveerde mensen klaar om u interessante artikels voor te schotelen: gesprekken met boeiende mensen van eigen bodem maar evenzeer een brede blik op de Joodse wereld in het buitenland en de politiek in het Midden-Oosten.

De waarden van Joods Actueel zijn de pijlers die we meekregen van onze voorloper, het Belgisch Israëlitisch Weekblad, opgericht door Louis Davids, vader en grootvader van huidig algemeen directeur en hoofdredacteur. Deze waarden, verdraagzaamheid en respect voor anderen dienen als brug naar de rest van Vlaanderen, daar heeft Louis Davids, thans erevoorzitter van dit blad, zijn hele carrière voor geijverd. Het doet ons dan ook bijzonder plezier om ook in Joods Actueel elke maand zijn bijdrage te mogen publiceren. Binnen enkele weken brengt Louis Davids trouwens zijn memoires uit, wij houden onze lezers zeker op de hoogte van deze niet te missen gebeurtenis.

De jaren na onze oprichting lijkt men ook meer rekening te houden met de gevoeligheden van de Joodse gemeenschap.Dit blad kaartte vaak problemen aan die dan door verantwoordelijken werden opgepikt en rechtgezet. Denken we aan de verschillende parlementaire vragen en initiatieven naar aanleiding van onze artikels. Maar ook wordt er, zo hopen wij tenminste, met meer gevoeligheid omgegaan met de Joodse gemeenschap van dit land. Uitwassen van anti-Joodse sentimenten en acties die grof en beledigend zijn voor de overlevenden van de Holocaust worden steevast aangepakt. Wij vervullen een beetje de rol van waakhond aangezien deze redactie vaak als eerste wordt getipt over gebeurtenissen. Gelukkig blijkt de opvolging, na onze berichtgeving, ook effectief te verlopen door verschillende organisaties die met de betrokken partij contact opnemen of de politici hierover aanspreken. Wij denken in de eerste plaats aan het Forum der Joodse Organisaties.
Samen met u willen wij enkele hoogtepunten sinds onze oprichting, vijf jaar geleden, overlopen:

Advertentie

In 2007 brachten wij spraakmakende interviews met toenmalig minister van Buitenlandse Zaken De Gucht en ambassadeur van Israël Yehudi Kinar. Ons dossier over de ‘hoofdzonden van het Vlaams Belang’ maakte heel wat reacties los het jaar nadien. Joods Actueel bracht als eerste een gesprek met de kersverse intendant van de Vlaamse opera, Aviel Cahn in 2008. Uw blad kreeg pas echt veel persaandacht nadat wij het gebruik van de Holocaust als light-entertainment in de VRT aan de kaak stelden. Ook tijdens de Gaza- oorlog in 2009 waren onze redactieleden bezig om een ander klokje te laten horen op radio, tv en in kranten. Veel lezers maakten ook handig gebruik van onze ‘gids voor de verkiezingen’ in 2009 waarbij wij bij alle partijen naar hun standpunten over koosjer slachten, antisemitisme en het Midden-Oosten polsten. Wat later werd uw maandblad zowaar aangeklaagd door de Arabisch Europese Liga, nadat wij één van hun leden ontmaskerden als een Hezbollah-sympathisant, een klacht die door de rechter al snel naar de prullenmand werd verwezen. Voor een overzicht van 2011 verwijs ik u naar het jaaroverzicht verder in dit nummer.

U ziet het, er was geen moment van verveling te bespeuren tijdens de afgelopen jaren. We zijn dan ook bijzonder blij al deze momenten, met u, lezer, te hebben mogen delen.
Met de hulp van de Almachtige roepen wij luid: op naar de volgende vijf jaar!

Terry Davids, algemeen directeur
Michael Freilich, hoofdredacteur