Michael Freilich over kandidatuur directeur anti-racismecentrum

Klik op de foto om het ATV interview te bekijken

Michael Freilich – de hoofdredacteur van Joods Actueel – overweegt om zijn kandidatuur in te dienen voor de directeursfunctie bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Dat is geen denkbeeldig parcours nu het er hoe langer hoe meer naar uitziet  dat het mandaat van Jozef De Witte  niet zo maar zal verlengd worden.

“Het Centrum heeft vooral nood aan iemand met een visie” aldus Freilich die daarmee verwijst naar de uitspraken van de vorige directeur van het Centrum Johan Leman die het lakse beleid van Jozef De Witte onomwonden aan de kaak stelde.

In een interview met de Antwerpse TV-zender ATV steekt Freilich niet onder stoelen of banken dat een directeur vanuit een minderheidsgroep aan het hoofd van het Centrum hoogst waarschijnlijk beter aan het gewenste profiel voldoet om het samenleven tussen alle Belgen echt te bevorderen.

“Waarom zou een directeur uit de holebigemeenschap of uit eender welke andere minderheidsgroep niet kunnen soliciteren voor deze functie” vraagt Freilich zich af  en voegt hij eraan toe: “Als er één gemeenschap is die uit ervaring weet waartoe discriminatie kan leiden dat het dan wel de Joodse gemeenschap is.  Maar ook een vrouw als directeur aan het hoofd is volgens hem geen vreemd idee, zeker ook omdat  het Centrum al sinds zijn oprichting onafgebroken door een man geleid werd. Freilich zou er naar eigen zeggen geen probleem van maken  als er een andere geschikte kandidaat uit een minderheidsgroep zou opduiken.  “In elk geval mag deze waardevolle instelling niet op deze manier verder verloederen” luidt het.

Joods Actueel vernam vandaag  uit welingelichte bron dat ook premier Elio Di Rupo niet weigerachtig zou staan tegenover een kandidaat vanuit een minderheidsgroep voor de directiefunctie bij het Centrum.

Advertentie

De uitzending op ATV kan u hier bekijken