Herdenking voor Roma slachtoffers van de nazi’s – morgenavond in Antwerpen

Roma, Sinti en Joden hebben een gedeeld leed vanwege de terreur waarmee het naziregime niet alleen zes miljoen Joden vermoordde maar naar schatting 500,000 tot 1 miljoen leden van de zigeunergemeenschap ombracht in de uitroeingskampen. Om de vergeten Shoah van de Roma (de “porajmos” of verslinding) onder de aandacht te brengen heeft Atlas, het Antwerpse stedelijke centrum voor diversiteit en inburgering, Lydia Chagoll uitgenodigd.

Lydia Chagoll ontsnapte zelf als kind aan de nazivervolging. Na 25 jaar in de balletwereld gewerkt te hebben, begon ze een succesvolle carrière als auteur en cineaste. In 1999 werd ze doctor honoris causa aan de VUB en is de auteur van het boek “Roma en Sinti onder het hakenkruis”.

Chagoll zal een inleidende lezing op de unieke documentaire “Een stukje blauw in de lucht” verzorgen. Met deze documentaire neemt filmmaker Bob Entrop de kijker mee op een persoonlijke zoektocht naar het verleden van de Sinti en Roma in Nederland. De film is een reis in de tijd: in het heden reizen drie mensen met een cameraploeg naar Auschwitz, terwijl negen anderen tegelijkertijd het verleden laten herleven in persoonlijke verhalen. Het is voor het eerst dat zij over hun oorlogsherinneringen praten.

Praktische informatie: de voorstelling gaat door in Atlas, het huis van diversteit en inburgering, Carnotstraat 110 in 2060 Antwerpen op donderdag 19 januari 2012 om 20,00 uur – de toegang is gratis.

Onderstaand clipje is een fragment uit de film “Een stukje blauw in de lucht” over de vervolging Roma en Sinti tijdens de oorlog: